Low carb stavování – které je založeno na nízkém příjmu cukrů – mi změnilo život tak, že bych si to nikdy nedokázala ani představit. Nyní mám kontrolu nad svým životem a chováním a čistota mých myšlenek je nepředstavitelná.
Před LC byl můj život chaotický – běhala jsem mezi prací, rodinou a vařením v neorganizované rutině, o které jsem smýšlela jako o nejlepší pro nás všechny.
Začalo to všechno vlastně náhodou po pobytu u mého kamaráda Lukáše Bulína v Koldíně, který mě seznámil (nutno říci, že již po několikáté, ale až tehdy mi vše došlo) s paleo a low carb stravováním a dopadem příjmu skrytého cukru na každý lidský organizmus.
Má rodina a přátelé si mysleli, že jsem se zbláznila:) Mimo vyškrtnutí přísunu cukrů viditelných i těch skrytých jsem vynechala i vešekrý alkohol. Zní to bláznivě, ale do týdne jsem se cítila neporazitelná – disciplinovaná tak, jak jsem dosud nezažila. Díky tomu, že jsem matkou dvou chlapců a manželkou velkého gurmána, jsem měla nejspíš výhodu – musela jsem v kreativitě nastavit laťku opravdu vysoko, abych uspokojila i jejich mlsné jazýčky:) Když vařím LC/paleo, tak prostě používám základní, živé potraviny a to na tom miluju nejvíc. A baví mě s low-carb experimentovat a nacházet alternativy běžných, zažitých jídel. Když jsem měla třeba chuť na hamburger, dala jsem mu jinou podobu – v sýrové housce s hranolkami z batátů a domácí majolkou. A vznikl tak například jeden z oblíbených receptů našeho Kurzu.
Po měsíci jsem se cítila tak, jak nikdy předtím a musela jsem si koupit nový pásek, neboť starému došly dírky na utažení – měla jsem o 2 velikosti menší oblečení.
Občas přicházely myšlenky na zaběhlé chutě (konkrétněji v podobě anglických, máslových sušenek nebo křupavého, českého rohlíku), tak jsem si vždy řekla, že ty věci můžu mít, pokud je opravdu chci. “Ale potřebuješ je?” Vždy jsem se z toho nějak dostala. Snažila jsem se nedostávat se do situací, které by mě podněcovaly k uklouznutí – například pokud jsem šla do restaurace, věděla jsem již dopředu, co si z menu dám, aby to splňovalo mé zásady. Pokud vybraná restaurace neměla to, co bych mohla jíst, vybrala jsem jinou.
Jsem přesvědčená o tom, že jídlo má zásadní vliv na zdraví – nejen fyzické, ale i psychické. Mé výkyvy nálad jsou pryč a dokážu si nastavit klid duše i těla pouhým soustředěním. Ráno se vzbouzím odpočatá a plná energie, nebolí mě tělo a jsem s zde pro svět s každodenním úsměvem. A to přeji i Vám!
S láskou,
Monika
Můj dnešní jídelníček:
Snídaně:
2 míchaná vejce na Ghí s hrstí listového špenátu a 1 grilované rajče s mozzarellou
Oběd:
Listový salát s restovaným hovězím a kuřecím masem, zalitý panenským olivovým olejem a zastříknutý balzamikem, zasypaný sušenými rajčátky naloženými v olivovém oleji a granátovým jablkem + hoblinkami parmazánu
Večeře:
Pečený losos na rukolovém lůžku s batátovými hranolky, bazalkovým pestem a avokádovou majolkou