A tohle můžu?

A můžu tohle? Jednoduchá otázka budící vášně a často i konflikty. V různých obměnách „tohle“ jsem ji slyšel nejméně tisíckrát. Často pochází z nevědomosti nebo selektivní hluchoty. Při našich pobytech, ať už šťávových nebo low carb, jsme skoro každý večer debatovali o jídle.

Vzpomínám na jeden týdenní turnus, kde večerní povídání, po probrání teorie, vypadalo asi takhle:

Paní: „a ovesný vločky?“

Já: „ne, žádné obiloviny a luštěniny“

Paní: „Aha a co pohanka nebo červená čočka?

Já: Nene, žádné obiloviny a luštěniny“

Paní: „a kuskus?“

….

Po 15 minutách, kdy jsme (s ostatními) byli u olivového oleje

Paní: „já každý ráno snídám ovesnou kaši, to můžu?

Doteď si pamatuju lítostivý pohled, jakým na mě koukal pán sedící po mé pravici.

Pro mě je to veselá historka a byla i tehdy. Pro mnohé z vás jsou pojmy jako sacharidy, obiloviny, pseudo obiloviny, luštěniny atd. denním chlebem, někomu je 50 a prostě neví. Důležitá je ale snaha a chuť něco změnit. A tu paní měla, jinak by ke mně nepřijela na týden a nevyptávala se.

Otázka zůstává.

A jaká je vlastně odpověď?

Odpověď je cíl. Nejprve je nutné vědět, co od nového stravování očekávám.

Chci jen zhubnout?

Chci zhubnout a zbavit se chutí na sladké?

Chci vyřešit vysoký krevní tlak a zvrátit hrozící diabetes?

Chci se hlavně zbavit alergií, ekzému nebo zánětlivých střevních potíží?

Chci zlepšit život s autoimunitním onemocněním.

Pro každou z otázek bude jiná odpověď.

Každé sousto totiž vyvolává „nějakou reakci“ v organismu. Nenapadá mě žádná potravina, která by nevyprovokovala nějakou reakci, ať už hormonální (inzulin, leptin…), imunitní (slizniční protilátky, zonuliny narušující střevní bariéru, T-lymfocyty…) nebo dokonce v CNS (dopamin, gluteomorfin/gliadorfin, kasomorfin…) atd.

Pokud vám jde jen o shození přebytečných kil a nic jiného neřešíte (a je to v pořádku, každý máme jiné potřeby, cíle a nastavení v daný moment), stačí se pořádně proměřit, zvážit, zjistit procento tělesného tuku, stanovit si dávku sacharidů na den a pak na kalkulačce třeba u Lucie na Paleosnadno dopočítat, kolik čeho cca konzumovat. Pak se stačí držet výsledných hodnot a bude v pořádku, když část sacharidů bude pocházet třeba z červené čočky, „dry“ piva nebo brambor. Dokonce i ten Večerní chleba se tam dá pochopit. A cheat day (prasící den, většinou jednou týdně)? Klidně.

Pokud chcete zhubnout a zároveň se zbavit závislosti na sladkém, budete na tom podobně jako v prvním případě, a budete se vyhýbat i náhražkám dezertů, napodobeninám sladké chuti, na čas omezíte i ovoce. A cheat day? Raději ne. Představte si odvykajícího kuřáka, co si jednou týdně prokouří den… jak to asi dopadne?
(po nikotinu i cukru tělo vyplavuje dopamin, který nás naplní pocitem zadostiučinění. A chceme znovu. Evolučně to bylo super a náš prapředek se vydal krást med, i když ho předtím popíchaly včely. Proč? Protože dopamin.)

Pokud vám jde o zvrácení metabolického syndromu, tedy komplexu „vysoký krevní tlak, prediabetes/diabetes 2.typu, zvýšený LDL cholesterol, zvýšená kyselina močová, břišní obezita“ – primární je Inzulinová rezistence v pozadí, budete na tom podobně, jako v prvních dvou případech, co se týče zdrojů sacharidů. Spíše bude záležet na jejich množství než zdroji. A na tom, kdy je jíte. Pro vás bude důležité dodržovat pauzy mezi jídly, nedávat žádné svačinky (i když množstvím sacharidů na den se vejdete), zařadit přerušovaný půst. Prostě dopřávat si maximální „voraz od inzulinu“. A cheat day?  Jednou za čas bude v pohodě.

Alergie, ekzém, chronický zánět? Tady už je potřeba hlídat nejen množství sacharidů, ale i jejich zdroje. Zapovězeny pro vás budou obiloviny a luštěniny, dia dry pivo, rafinované oleje, nefermentované mléčné produkty. Tedy potraviny narušující střevní sliznici a podporující zánět v těle. Naopak zařadit dlouho tažené kostní vývary. A cheat day? Bohužel. V tomto režimu je i náš online kurz a program (zdarma si můžete stáhnout našeho Průvodce).

Autoimunitní onemocnění? Pro vás to bude nejnáročnější. Vše uvedené o odstavec výše, ale v mnohem přísnější variantě. Aspoň na pár měsíců bude dobré vysadit i lilkovitou zeleninu (rajčata, papriky, lilek…), mléčné produkty, vepřové maso a vajíčka. Kromě vývarů přidat i kvalitní probiotika a další doplňky. Pojmout změnu stravy jako terapeutický proces, při kterém je třeba překonat jistý diskomfort a své limity. Po určité době lze zkoušet pomalu zařazovat vajíčka, fermentované mléčné výrobky atd. a velmi pečlivě sledovat reakce (které bývají v řádu dní). Doporučuji najít zkušeného terapeuta (autoimunitní či Wahls protokol nebo GAPS), který Vás celým procesem provede.

Prevence? Nic vás netrápí, chcete lehce upravit váhu a cítit se dlohodobě dobře? Pak je nejlepší, aspoň mým pohledem, varianta jako u alergií a ekzému, ale můžete si občas dovolit „porušit“, bez stresu a výčitek, ovšem!

Ať je Váš osobní cíl jakýkoli, část cesty bude společná s ostatními:

  • respektujte, že ostatní mají jiné cíle a tím i jiné prostředky
  • pamatujte na své začátky, období nejistoty, tápaní
  • jezte opravdové jídlo, to které vyrostlo, vylíhlo se… ne které vzniklo v továrně ze zbytků a dochucovadel
  • zařaďte do stravy dlouho tažené kostní vývary, k popíjení i dalšímu vaření
  • jíte-li maso, nedělejte fuj nad ostatními částmi zvířete, než je čistá svalovina. Zkuste experimentovat – guláš ze srdíček nebo ledvinek, játrové knedlíčky, vývar z hovězího srdce… každá část zvířete je jinak výživově hodnotná a vnitřnosti bývají nutričně nejbohatší
  • sledujte, jak na které potraviny reagujete, vnímejte své tělo
  • nedělejte ze svého těla popelnici, vyživujte ho místo vykrmování

A snažte se dělat věci „Jak nejlépe dovedete!“. Jednou se mě někdo na šťávovém pobytu ptal, co si myslím o zeleninových šťávách jedné značky na benzinkách. „V porovnání s naší čerstvě lisovanou šťávou z farmářské zeleniny je to nic moc. Ale když budete hladoví na dálnici, půst nebude možný a budete volit mezi jejich zeleninovou šťávou a bagetou, bude ta šťáva to nejlepší, co v tu chvíli můžete udělat a bude to správná volba. A tak to dělejte vždy, volte z nejlepší možné varianty v danou chvíli a neuděláte chybu, i když to nebude v souladu s pravidly. Ale udělejte to s vědomím, že děláte to nelepší, co je možné. Důležité je se z toho nepos..t. Nejhorší je totiž smrt z vyděšení.“ A to učím naše klienty už mnoho let.

A nezapomeňte, děláte to pro sebe!

Lukáš

Komentáře