Zpevněte slezinu a nastartujte hubnutí

V našem online kurzu se učíme nejen co nakupovat, jíst a vařit, ale i spoutu věcí, kterí se týkají zdraví.

Přinášíme ukázku ke slezině, protože ta je k nastartování hubnutí hodně důležitá!

Zpevněte slezinu a podpořte hubnutí!

Slezina má v čínské medicíně velmi zvláštní postavení. Existuje dokonce varianta čínského pentagramu s variantou sleziny (prvku Země) uprostřed, se kterou přišel doktor Li Dongyuan, významný čínský lékař 13.století.  Takové pocty se jinému orgánu nikdy nedostalo.

Slezina podle čínské medicíny (pojem slezina zahrnuje slezinu a slinivku) řídí přeměnu potravy na energii Čchi. Bez té nemůžeme fungovat. A buď to dělá dobře a my máme plno energie, bystrou mysl, bezproblémové zažívání a pevné svaly a nebo to dělá špatně a my jsme unavení fyzicky i mentálně, slabí, obtloustlí a trápí nás nadýmání, kašovitá stolice a únava po jídle. Často i zahlenění a celulitida. I za to dle čínské medicíny může slezina.

Staří Číňané se na jednotlivé orgány dívali jinak než současná medicína. Tvořili určité skupiny, které zastřešovali jedním z prvků pentagramu a přiřazovali jim i dominantní roční období, emoce, barvy, chutě atd.

Slezina představuje prvek země (zajišťuje výživu z potravy, tak jako země poskytuje živiny rostlinám a zvířatům), jejím párovým orgánem je žaludek, tkáněmi pak svalovina, zevním projevem rty, tekutinou sliny a chutí sladká chuť, emocí je přemítání. Jako každý z pěti hlavních orgánů uchovává svého ducha, u sleziny je to duch Yi, který je zodpovědný za uvažování, schopnost analýzy, příjem informací. Funkcí sleziny je Přeměna potravy,Oddělování čistého od kalného (čisté by měla posílat do organismu a kalné ven), Ovládání krve (měla by ji držet v cévách a také ji doplňovat kvalitně vyrobenou Čchi).Klimaticky ke slezině patří vlhkost.

Pokud si toto všechno uvědomíme (a jsme ochotni přijmout dogmata čínské medicíny), dojde nám, jak důležitý je aspekt sleziny v procesu zdravého hubnutí a udržení zdraví. A také nám pomůže odpovědět na mnohé otázky.

Pokud totiž slezina (berte výraz slezina, prosím, obrazně, dle TČM je to soubor tkání a funkcí, odpovídající asi nejvíce dnešnímu výrazu metabolismus) nepracuje správě a je z nějakého důvodu oslabená, nedaří se nám zhubnout, cítíme únavu, nemyslí nám to, naše končetiny nejsou osvalené ale spíše povadlé, stolice kašovitá či se střídá průjem a zácpa. Na psychické úrovni se objevuje nadměrné přemýšlení, výčitky a nesebedůvěra. A pronásleduje nás chuť na sladké. A objevují se projevy vlhkosti – tíha končetin, nadváha či obezita, celulitida, zahlenění.
Ubývání mentálních sil ve stáří (Alzheimer a demence) podle čínské medicíny způsobují „hleny
zahrazující otvory srdce“, neboť v srdci sídlí duch Shen. Je fascinující, že tato teze je stará mnoho set let a dnešní medicína nazývá Alzheimerovu nemoc diabetem 3.typu (ve vztahu k inzulinu vznikajícím ve slinivce).
Také projevy arteriosklerozy jsou v TČM brány jako projev hlenů a vlhkosti, které tvoří slezina. Moderně jako následek Inzulínové rezistence.

Čím slezině ubližujeme?
Slezina miluje řád. Pravidelná strava by měla být základ.
Slezina má ráda sladkou chuť a ta ji posiluje.  Všechny klasické texty pro správnou výživu sleziny doporučují přirozeně sladké chutě – obiloviny, luštěniny, rýži (to bylo debat s mými čínskými profesory) 🙂

Slezina má ráda teplo a sucho. Ubližuje jí velké množství syrové zeleniny a mléčné produkty, hlavně studené (zahrazují ji vlhkostí a ona pak do organismu posílá nejen čisté ale  i „kalné“ – hleny a vlhkost)

Tak, a co teď s tím? Zdá se, že low carb stravování, bez obilovin, se spoustou mléčných produktů, je úplně špatně!


Může a nemusí být. Záleží, jak se promyslí a poskládá jídelníček. Je spousta dalších potravin, koření či doplňků, které slezině udělají dobře, v terminologii čínské medicíny ji „zpevní“, či nám pomohou zbavit se vlhkosti. A tím i podpořit proces hubnutí, ale i zlepšení zdraví. U mnoha tradičních směsí na podporu sleziny, se totiž klinicky ukazuje vliv na hladinu krevního tlaku, cukru a tuků (opět fascinující potvrzení stovky let starých tezí moderní medicínou).

Zkuste na sebe u zrcadla vypláznout jazyk. Pokud se vás osobně oslabení sleziny a nadměrná vlhkost týká, jazyk bude oteklý až houbovitý. Vlivem toho bude mít okraje s otisky zubů, jak kdyby měl vroubky 🙂 Pravděpodobně bude mít hutný až mastný povlak, který může být bílý při akumulaci vlhkého chladu, nebo žlutý při vlhkém horku.

Pokud kromě jazyka sedí i výše zmíněné projevy, zkuste omezit mléčné výrobky, používejte jen máslo. Zařaďte koření jako je anýz, badyán, kardamon, muškátový oříšek, koriandr, dobromysl, fenykl… dopřávejte si více dýní, batát, pastiňáku, cibule, pórku, česneku, zázvoru. Experimentujte, vnímejte jak se po jakém jídle cítíte.

 Můžete si také pomoci čínskými bylinami:

Jedna ze základních směsí na podporu sleziny, harmonizace žaludku, odvedení vlhkosti a rozpuštění hlenu je Ti Zhong Jian Qing TangKulatý Buddha. Moderně se používá při obezitě, problémům s vyprazdňováním (kašovitá stolice i zácpy), metabolickém syndromu (vysoký tlak, cukr a tuky v krvi), nadýmání a zahlenění.

Pokud jsou výraznější projevy vlhkosti, doporučuji doplnit kůrou mandarinky, která je výborná na „rozstřelení“ vlhkosti. Můžete si ji vyrobit sami (z bio plodů neošetřených pesticidy) nebo objednat třeba zde. Přidávejte ji do vývarů, dělejte odvar, používejte při vaření.

Na vysušení vlhkosti a přeměnu většího množství hlenů je skvělá směs Erchentang, která se skládá ze čtyř bylin a jedna z nich je právě chenpi, kůra mandarinky. 
U seniorů je možné preventivně podávat směs s příhodným názvem Klidné stmívání, která je navržena pro odstranění hlenů, stagnace krve a tzv.vnitří vítr, nejčastější patalogie objevující se ve stáří.

Směsí existují desítky, při závažnějších stavech je dobré vybrat je na míru. Kulatým Buddhou můžete bez obav začít a pokud by se nic nedělo, můžeme pátrat dál.

Skvělé jsou i medicinální houby.
Fu Ling (Pornatka kokosová, Poria), obsažená v obou uvedených směsích, silně doplňuje slezinu a vylučuje vlhkost. A také klidní ducha. Dá se koupit surová či v kapslích.
Maitake podporuje slezinu, odvádí vlhkost a pročistí horkost i vlhkou horkost (žlutý povlak na jazyku). Používá se jako doplňková terapie diabetu 2.typu a metabolického syndromu obecně, část v kombinaci s Hnojníkem (coprinus), další úžasnou houbou, která posiluje slezinu),
Více o jednotlivých houbách si můžete přečíst třeba zde.

Starejte se o svou slezinu, odvděčí se Vám!

Co se s námi ještě naučíte?

Jak nebezpečný je chronický zánět a co proti němu dělat.
Co je propusté střevo, jaké má vlivy na alergie, ekzémy, autoimunitní poruchy a jak ho zhojit.Co je únava nadledvinek, jak nám zhoršuje spánek, prožívání stresu a samozřejmě i hubnutí.A plno dalšího.

Komentáře
  • Stáhněte si zdarma průvodce low carb programem HUBNU JÍDLEM

    Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí a budeme je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy. Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode nás, které se budou týkat souvisejícího tématu. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu. Zásady zpracovávání osobních údajů Hubnu jídlem
  • Rubriky
  • Nejčtenější