Jak na perfektně vykřupanou slaninu?

Myslím, že všichni se shodneme, že perfektně vykřupaná slanina je opravdovým potěšením chutí. Ale to odskakování od prskající pánve, ve které se snažíme slaninu dozaltova osmahnout, není moc příjemné, že? 

Snadnou metodou přípravy dokonalé slaniny je pečení v troubě. Úplně jednoduše vyložte plech alobalem, položte na něj plátky slaniny, vložte do předehřáté trouby a nechte dozlatova upéci. 

Slaninu neotáčejte, jen kontrolujte, zda už není dostatačně upečená. Co je důležité je síla plátků, které chcete připravovat. Je lepší nechat si nakrájet plátky silnější proto, aby se slanina nezpekla a nevysušila.

Slanina vyškvařená v troubě přímo na plechu je křupavá, ale někdy při silnějších plátcích zůstane její střed měkčí. Pokud máte rádi slaninu vykřupanou opravdu  dokonale, použije chladící mřížku položenou na plechu- viz. postup níže – bod 3.


Nezvládli jste sami zhubnout? 

Chcete začít s low carb a bojíte se chyb?

Zkuste to s námi s naším LC kurzem!

6 týdnů – jídelníčky a recepty – nákupní seznamy – podpora ostatních


Jak na to podrobněji?

1. krok

Předehřejte troubu na 200°C, umístěte rošt do spodní třetiny trouby. Slaninu položte na plech vyložený alobalem v jedné vrstvě klidně blízko sebe, ale jednotlivé plátky by se neměly překrývat (jiank se během pečení přilepí).

Pečte 15 – 20 minut tak, aby měla slanina pěkně zlatavou barvu a byla dostatečně křupavá.

(Doba přípravy závisí na výkonu a typu trouby.(

Tuk ze slaniny bude během pečení bublat a syčet, ale něměl by prskat tak, jak je tomu při škvaření na pánvi. 

2. krok

Po upečení slaninu pomocí kleští vyjměte a přendejte na talíř vyložený papírovými útěrkami k dokončení crispingu.  

Pokud chcete dál vypečený tuk používat, slijte do skleničky a nechte zchladnout. 

3. krok

Máte-li rádi slaninu extra křupavou, použijte na pečení plech v kombinaci s kovovým chladícím roštem a to následovně.

Na plech vyložený alobalem postavte chladící kovový rošt, kam naskládáte slaninu. Vložte plech do spodní třetiny trouby a pečte dle předešlého postupu. 

Takto vyvýšená slanina se lépe vykřupe díky proudění horkého vzduchu i zespod.

Dobrou chuť,

Monika & Lukáš

Komentáře
  • Stáhněte si zdarma průvodce low carb programem HUBNU JÍDLEM

    Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí a budeme je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy. Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode nás, které se budou týkat souvisejícího tématu. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu. Zásady zpracovávání osobních údajů Hubnu jídlem
  • Rubriky
  • Nejčtenější