NOVOROČNÍ LOW CARB VÝZVA!

Obezogeny – rozlaďují náš metabolický termostat

Při redukci váhy pomocí stravy nebo pohybu bychom často předpokládali, že jsme na správné cestě, nicméně nás mohou ovlivňovat i jiné faktory, které jsou méně známé, ale někdy zcela zásadní. Mezi ně patří i chemikálie obezogeny nacházející se v našem životním prostředí, které ovlivňují hospodaření s energií v těle a bohužel se nacházejí takřka všude. 

V našem těle vlastně každá buňka pozná, kdy má dostatek živin a kdy ne a když se tento mechanismus hladu a sytosti porouchá, pak je nutné hledat příčinu. Nicméně když se vysvětlení nenajde, pak tápeme, přitom je ale nasnadě zvážit variantu s konkrétním názvem obezogeny

Již od roku 1975 probíhá výzkumem těchto nemilých chemikálií a to především díky alarmujícímu podílu lidí s nadváhou – v celosvětové populaci se totiž za tuto dobu ztrojnásobil a kolem 40 milionů dětí do věku 5 let trpí nadváhou! Dosáhli jsem stavu, kdy na naší planetě zápasí s nadbytečnými kilogramy více lidí než a podvýživou. Přímý vliv má na obezitu průmyslová výroba (např. nám umožňuje rychlou konzumaci zpracovaných potravin, ulehčuje těžkou práci, snižuje nároky na fyzickou aktivitu ve všech odvětvích, …) a automobilismus a to platí i pro ty jedince, kteří tato odvětví průmyslu využívají pramálo nebo vůbec – jednoduše se látkám, které při průmyslu vznikají a vypouští se do prostředí, nedá vyhnout. Seznam těchto látek dosahuje statisícových čísel a u padesáti z nich přehledové studie narazily na obezogenní efekt.

Obezogeny jsou definovány následovně (podle vědců provádějících jejich výzkum): chemické látky, které umí rozhodit náš „metabolický termostat“ a nastaví ho na usnadněné ukládání energie a ztížení jejího výdeje. Zcela logicky tedy roste váha a to zdánlivě bez příčiny.

Abychom pojmenovali alespoň některou konkrétní látku – pojďme zmínit bisfenol A – mnozí si pamatují kauzu ohledně jeho nežádoucího vlivu na hormonální vývoj chlapců, že? V organismu má totiž podobnou funkci jako ženské hormony. Nicméně protože je netoxický, proto se jeho používání omezilo jen částečně (např.při výrobě kojeneckých lahví), ale jinak je běžnou přísadou při výrobě plastů, textilu, nábytku a elektroniky a to z důvodu naší bezpečnosti. Na druhou stranu od bezpečnosti je zde ale vliv na nárust váhy.

Klasická medicína bohužel doposud nepřijala obezogeny jako jednu z příčin nadváhy i přes námitky vědců, že průkazných důkazů je dostatek. Důkazy o efektu již zmíněných 50 obezogenů se opírají o experimenty s lidskými buňkami i laboratorními zvířaty a o epidemiologické údaje (uveřejněno v r.2022 v časopisu Biochemical Pharmacology). Experiment z r.2017 na Dukeově univerzitě měl jednoznačný závěr: chemikálie ovlivňující hospodaření s energií v těle jsou všudypřítomné – v zařízení našich domácností, nábytku, elektronice, kosmetice, kuchyňském nádobí, v obalových materiálech včetně těch, které se využívají na potraviny.  

Profesor Lustig, který patří mezi jednoho z hlavních autorů přehledových studií, soudí, že obezogeny mohou být příčinou obezity asi z 15% – 20% a další díl přičítá průmyslově zpracovaným potravinám, které jsou nejen kaloricky příliš vydatné, ale obsahují i některé obezogeny. Zde hraje zásadní roli fruktóza, která zde působí jako průmyslové dochucovadlo a sladidlo a po konzumaci v játrech podněcuje ukládání energie do tuku. „Fruktóza by způsobila obezitu i kdyby byla zcela nekalorická,“ říká Dr.Lustig.

Vliv na obezitu můžeme hledat dokonce i v ovzduší – američtí vědci dávali myším kaloricky vydatnou stravu a poté je rozdělili do 2 skupin: jednu z nich nechali po 24 dnů dýchat vzduch, který byl svým znečištěním odpovídající rušné městské ulici a druhá skupina byla v čistém ovzduší. U myší pobývajících v městském vzduchu se rozvinuly jasné známky počínajícího diabetu – měly vyšší hodnoty cukru v krvi, tukové buňky se zvětšovaly a přitahovaly zánětlivé složky imunity. 

Vzhledem k míře kontaminace vzduchu, vody i půdy + řady předmětů denní potřeby průmyslovými škodlivinami je naděje na zlepšení v nedohlednu. Co dokážeme ale změnit je jídelníček = zříci se průmyslově zpracovaných potravin, polotovarů a vařit pouze z potravin v jejich přirozené podobě. Tehdy můžeme již po pouhém týdnu významně snížit počet obezogenů, které se dostanou do našeho těla s jídlem. A s tím jasně koresponduje lowcarb životní styl, ozdravuje přirozenou cestou organismus a vyživuje tělo tak, aby bylo opravdu vyživené a ne vykrmené.

Nevíte-li jak s lowcrab začít nebo se třeba jen chcete nechat inspirovat promyšlenými lowcarb jídelníčky a získat pdf kuchařku s více než 150 recepty, pak se registrujte do kurzu zde: https://hubnujidlem.cz/kurz-hubnu-jidlem/

Monika & Lukáš

*foto: Pixabay

*text: 21století

Komentáře