DEJTE SE DOKUPY ZA 182 DNÍ SE STRAVOVACÍM & MOTIVAČNÍM DENÍKEM!
VYZKOUŠEJTE NAŠI PRAVOU LOW CARB ČOKOLÁDU!

Brambory vs. batáty

Můžu při LC brambory? A co batáty? Jsou si podobné nebo se nějak liší?

Tato nutriční debata mnohdy poháněná dezinformacemi je často tak nesmyslná, že jsme se rozhodli vás do problematiky těchto hlíz v krátkosti zasvětit.

Brambory a batáty sice sdílejí své jméno, ale botanicky si příbuzní nejsou. Zatímco brambora patří do čeledi lilkovitých, batáta má svůj původ v čeledi svlačcovitých. Pro lepší pochopení přikládáme následující případy:

Příbuznými brambor z čeledi lilkovitých jsou například rajčata, papriky a lilek; příbuznými batátů jsou popínavé květy, jako například svlačec.

Pokud byste si chtěli pochutnat na listech brambor, pak by vám solanin v nich obsažený v žaludku nadělal pěknou neplechu – je jedovatý; na druhou stranu listy batáty jsou zcela jedlé

A nyní jak je to tedy s tvrzením, že batáty jsou „superpotravina“?

Pokud by jediným chtěným benefitem měl být vitamín A, pak velké ano! Pokud ale porovnáme všechny další nutrienty – podívejte se sami:)

Bílé i sladké brambory, pokud jsou konzumovány jako součást vyvážené a promyšlené stravy, poskytují fantastickou škálu živin a zároveň přispívají k sytosti a chutnosti jakéhokoli jídla.

Pokud jste low-carb, pak je vhodnějším druhem ke konzumaci batáta, ale opět v malém množství.

V prvním vydání knihy Jídlo na prvním místě od Hartwigů byly brambory zakázány, v druhém vydání se jim dostalo určité milosti. Jsou totiž specifické v množství možných úprav, často velmi nezdravých, s psychologickém přesahem – třeba chipsy. Ale i hranolky, americké brambory atd. To jsou úpravy, které z relativně dobré výchozí suroviny udělají potravinu nevhodnou. Jsou plné nevhodných tuků, často bez stopky (dokud máme, jíme) a podporují zažité vzorce nezdravých návyků, jako je uzobávání u televize. A těch se přeci chceme zbavit!

Samotnou kapitolou u brambor je již zmíněný solanin. Toxický alkaloid, trvale obsažený v listech, který se vytváří i v okolí klíčků a když slupka začne zelenat. Takovou bramboru bychom nikdy neměli konzumovat. Bohužel, záruku, že podobně uvažoval třeba kuchař v restauraci, nemáte.

Takže, v rozumné míře a při vhodném způsobu úpravy, můžete do jídelníčku občas zařadit brambory, stejně jako batáty. Vždy ale pamatujte, že co se týče sacharidů, v jejich množství zaujímají nejvyšší pozice mezi ostatní zeleninou.


Šest týdnů. Šest nákupních seznamů. Šest týdenních jídelníčků. Přes sto receptů. Hromada vychytávek! VZÁJEMNÁ PODPORA.


Komentáře