V dnešních dnech se slovo hygiena vyslovuje snad každým a to mnohokrát denně, pojďme si k ní říci více v souvislosti s potravinami – a to především k ovoci a zelenině.
V návaznosti na aktuální dění vás možná děsí myšlenka koupit si zeleninu a ovoce, na které sahá v obchodech mnoho lidí. Ale každý si doma vaří, zeleninu a ovoce k výživě a podpoře zdraví potřebujeme.
Někdo jsme zdatnějším a zkušenějším kuchařem, někdo tento tanec u plotny tak zažitý nemá a je mu tedy celá příprava potravin a jejch další úprava „španělskou vesnicí“ a ono se mnohdy není čemu divit, neboť informace o „hygieně potravin“ se mnohdy liší.
Hubnujidlem.cz pro vás vytvořilo souhrn informací z vydaných studií a z ověřených zdrojů, které vaše ovoce a zeleninu očistí od pesticidů, virů a případných bakterií.
Ovoce a zelenina jsou potraviny (spolu s nebaleným pečivem) asi ty nejnáchylnější na přenos bakterií a virů a to ze zcela zjevných důvodů – dochází k přímému kontaktu s mnoha zdroji – chemické oštření, transport v přepravních bedýnkách, manipulace mnoha lidmi a samotné umístění v prodejních koších v obchodech, kde se jednolivých kusů ovoce i zeleniny mouhou dotknout i desítky lidí, nepočítaje pojízdný pás u pokladen a ruce pana pokladního nebo paní pokladní.
Pokud se budeme bavit o odstranění špíny a ostatních nečistot, z nichž by vám nemuselo být dobře – včetně případných patogenů z rukou ostatních lidí, je jednoduchou a známou metodou řádné opláchnutí a pokud možno řádné vydrhutní (otření, setření povrchu) jednotlivých kusů ovoce a zeleniny.
Nicméně se toto liší napříkad u jablek a hrušek, jejichž povrch dokonale umyjete a dokážete je celé očistit papírovými útěrkami, a třeba borůvek nebo růžičkové kapusty, kde to jednoduše nejde. Zde je ideální řádně ovoce a zeleninu umýt pod tekoucí vodou, ale až před samotným podáváním a případně doplnit očistu níže uvedenými tipy.
„Vlkost může podpořit bakteriální růst,“ říká Marrisa Bunning, docentka potravinářské vědy a výživy člověka na Colorádské státní univerzitě. Dodává, že drhnutí ovoce kartáčkem, nebo namáčení do vody s mycím porstředkem, se sodou nebo práškem do pečiva není opravdu nutné, naopak výše zmíněné by mohlo vaše produkty spíše kontaminovat.
Pokud byste ale s běžným řádným opláchnutím nebyli spokojeni, jsou zde i další varianty, které zaberou trochu více času, nicméně jsou efektivní.
1. Připravte si 10% solný roztok, do kterého ovoce nebo zeleninu na 20 minut ponořte. Po vyjmutí z roztoku opláchněte tekoucí vodou a otřete papírovými utěrkami.
2. Připravte si 20% octový roztok a postupujte stejně, jako s roztokem solným.
3. Oloupejte – pokud je možné. Nicméně tímto opatřením ztrácíte vitamíny a minerály, které většina ovoce a zeleniny uschováná právě pod slupku.
Monika & Lukáš
www.hubnujidlem.cz