Založil jsem terapeutické centrum TĚLO & DUŠE v Koldíně, v kterém pořádáme týdenní ozdravné pobyty s pitím zeleninových šťáv nebo paleo/lowcarb hifat stravováním. Mimo pobyty působím na pražské klinice VO2MAX.
Vzdělání
Za pár měsíců mi bude 40 a již více než 15 let se věnuji alternativní medicíně a výživě (paleo a low carb stravě přes 5 let), člověka vnímám jako jeden celek na všech jeho úrovních. Ne jako soubor tkání, tekutin a elektrických a biochemických procesů. A ve všem hledám souvislosti. Ve své praxi používám metody Tradiční čínské medicíny, Homeopatii, Detoxikaci a Výživové poradenství. Tyto metody jsem studoval v ČR i zahraničí.
Vliv jídla na zdraví a celkový stav klientů jsem nějakou dobu nevnímal. Když jsem však do praxe zavedl i dietní opatření, věci se začaly hýbat správným směrem a já byl často až v šoku.
U mnoha klientů stačila pouhá úprava jídelníčku k ústupu dlouholetých zdravotních problémů. A teď nemluvím o odpolední únavě, ale o opravdových problémech, majících vliv na kvalitu a délku života. Hypertenze. Arterioskleróza. Vysoká hladina cukru a krevních tuků. Alergie. Astma. Artritické bolesti. Ekzémy. Akné. Různé autoimunitní problémy. A JAKO VEDLEJŠÍ EFEKT VÝRAZNÁ ÚPRAVA VÁHY!
Prošel jsem si proto záznamy několika stovek klientů, kteří mě za uplynulé roky navštívily, abych si pro sebe udělal trochu statistiky. Vyhradil jsem si na to celé dva dny, po jednom letním turnuse, když farma v Koldíně utichla. Bylo zajímavé procházet všechny případy (Kristince, která kartotéku vede, se ještě jednou omlouvám 🙂 ), dívat se na ně s odstupem, porovnávat souvislosti a hlavně příčiny. A právě příčiny , pozadí zdravotních problémů, byly tím nejzajímavějším a jsou důvodem vzniku tohoto programu.
Nejčastějším důvodem návštěvy či pobytu byly Vysoký krevní tlak, Diabetes 2.typu, Autoimunitní porucha štítné žlázy, Únava, Výkyvy nálad či Deprese, snížená schopnost Soustředění a Paměti, Nadváha, Trávicí potíže nejrůznějších typů – od nadýmání a zácpy až po Ulcerozní kolitidu či Crohnovu nemoc, kožní projevy jako Kopřivky, Vyrážky a Lupenka, dále Artritida, Astma, Alergie na možné i nemožné a také různé druhy onkologických onemocnění.
U naprosté většiny klientů stáli v pozadí těchto potíží inzulinová rezistence, chronický zánět, syndrom propustného střeva a/nebo narušení střevního mikrobiomu. Tou naprostou většinou nemyslím 60% ani 70%, ale přibližně 95% všech klientů!
Všechny tyto faktory, které uvádím jako příčinné, ale nespadnou sami od sebe z nebe (i když mnoho klientek i klientů je tak výmluvami typu “to měla už moje maminka a babička” berou). Všechny se vyvíjejí postupně, plíživě a své škody na začátku páchají často nepovšimnutě. A všechny mají společného jmenovatele. A tím je naše strava, tedy to co jíme! Ta je původní příčinou všech uvedených potíží v 95% případů.
Musíme si uvědomit, že naše tělo je na tom, co jíme, zcela závislé. Jídlo je zdrojem energie, tedy palivem, stavební hmotou, nositelem zdrojových látek pro biochemické procesy a samozřejmě také potěšením.
Neexistuje nic, co sníte, co by mělo neutrální vliv na to, co se v organismu děje. A nejsou to vlivy nepodstatné – na hormonální systém, podporu či potlačování zánětu, na stav střeva a mikrobiom, na naší náladu.
Je dobré (a pro pochopení důležité) se na náš druh podívat z evolučního hlediska. Poté, co jsme slezli ze stromů, začali chodit vzpřímeně a používat nástroje, jsme se vyvíjeli několik milionů milionů let. A po celou tuto dobu jsme byli takzvaní “lovci a sběrači”. Když jsme něco ulovili, spořádali jsme to od hlavy až k patě. K tomu jsme našli různé výhonky, cibulky a listy. Zdrojem veškeré energie pro nás byl tuk. Najít med nebo nějaký plod bohatý na cukr byla vzácnost. Taková vzácnost, že moudré tělo vyvinulo zásobní hormon známý jako inzulín. Jeho úkolem bylo tento vzácný cukr přeměnit na tuk a uložit do zásoby na horší časy.
Toto dlouhé období naší historie pak vystřídala doba, kdy jsme přestali coby kočovníci zvířata lovit a rostliny hledat, ale začali je chovat a pěstovat, známá jako zemědělská revoluce. Ta nastala před pouhými deseti tisíci lety, což je z evolučního hlediska jako vteřina v průběhu dne. V tomto období přichází na scénu obiloviny, konkrétně tehdy jednozrnná pšenice Einkorn. Do naší stravy tak začali pronikat sacharidy, tedy cukry.
A teprve před pár sty lety byla objevena rafinace cukru. Ještě na začátku minulého století nebyl bílý cukr běžnou součástí vybavení domací kuchyně, cukrové homole byly vyhrazeny pro bohatší vrstvy, ti chudší sladili melasou. Tou melasou, která vzniká při rafinaci jako odpadní látka a která obsahuje všechno bohatství cukrové třtiny či řepy. Používá se ke krmení dobytka, pro lidi pak zůstane výživově zcela prázdná, avšak na kalorie a chuť bohatá bílá hmota, tedy cukr. V ČR se ho ročně zkonzumuje téměř 40 kg na osobu (v USA 70kg, v rozvojových zemích pak asi 1 kg).
Problém je, že naše těla se vývojově – hormonálně nacházejí stále v paleolitu. Cukr je v naší stravě velmi krátce, abychom se mu dokázali přizpůsobit. Tisíce let na to nestačí, natož stovky. Přitom extrémní nárůst spotřeby cukru trvá jen pár desítek let.
Několik večerů každého pobytu je vždy věnováno stravování a podrobné low carb teorii. Každý odjíždí (nebo odchází z Pražské poradny), vybaven seznamem lowcarb povolených potravin a odkazem na nízkosacharidovou skupinu na FB a odkazy na recepty. Přesto jsem byl neustále žádán o jídelníčky, tipy na snídaně atd 🙂
Proto jsme spojili síly s Monikou a vznikl program Krok za krokem. 6 týdnů našeho vedení a podpory, jídelníčky na každý týden, nákupní seznamy pro maximální usnadnění.