Jsem matka dvou chlapců, manželka velkého gurmána a kuchaře, funkční trenér, fotografka, bloggerka, překladatelka knih, produkční a event manažerka & cestovatelka v jedné osobě -> lehkost a energie, kterou mi low-carb stravování dodává, je opravdu ohromující a tolik potřebná pro zvládnutí mých každodenních úkolů.
Jsem denně naplno časově vytížená, přesto jsem se vždy snažila starat se o sebe a všechny kolem sebe co nejlépe a samozřejmě vařit co nejzdravěji. Nicméně životní styl, jaký je s mojí prací spojen, je mnohdy hektický, pod tlakem a nebylo tedy vždy jednoduché se sama o sebe starat tak, jak by si moje tělo a duše zasloužila. Nikdy jsem netrpěla extra nadváhou, ale míry modelky, které jsem měla před dětmi, se mi prostě vytratily.
A to byl hlavní důvod, proč jsem před třemi lety s manželem poprvé přijela k Lukášovi jako klientka na pobyt v Koldíně, kde jsem podstoupila sedmidenní harmonizační pobyt na šťávách. Tehdy jsem se skvěle nastartovala na další životní etapu, nicméně kila, která v Koldíně zmizela se mi díky stresu, nesprávnému stravování a návykům opět vrátila. A ne jenom to, mnohem víc jsem ještě přibrala. Tehdy jsem si vážně začala pohrávat s myšlenkou, kde je vlastně chyba. Co dělám špatně? Snažím se jíst zdravě, sportovat (denně 30 minut posilování nebo hodinu běh), dost spát… všechna obecná určení pro udržení váhy jsem zcela dodržovala. A přesto…
Znovu jsem se tedy rozhodla zapsat se na harmonizační pobyt v Koldíně, kde se mi zcela otevřel svět jídla a mých vlastních chyb a zdraví jako na dlani. Lukáš nám představil Paleo a low carb stravování, které jsem již znala, ale nikdy jsem se jím nedokázala správně řídit. Občas jsem uvařila nějaké Paleu vyhovující jídlo a měla jsem za to, jak super šikovná jsem, jak zdravé jídlo jím a musím přece hubnout sama. Nicméně celý systém, který je mimochodem tak jednoduchý, jak je podstata žití sama, mi zcela unikal. Po jeho pochopení, jsem si uvědomila, že je nutné změnit vše, na čem jsem doposud stavěla svůj zdravý životní styl. A to ne proto, že bych tak moc chtěla přirozeně hubnout, ale proto, že si prostě tím, co jím, své tělo nezušlechťuji, ale zabíjím! Nedávám mu palivo, které potřebuje pro své přirozené fungování, prostě ho cíleně ničím! A ještě si to užívám… Nejdůležitějším a prvním krokem bylo zredukovat sacharidy, které jsou téměř ve všech složkách potravy zastoupeny a to mnohdy ve značné míře.
Víc než o teorii se chci podělit o svůj osobní pocit ženy, plně vytížené matky, manželky, manažerky a kuchařky v jenom , že život s jídlem, které si naše tělo zaslouží, je skvělý. Po počáteční snaze o sestavení správného poměru sacharidů, bílkovin a tuků se mi začaly otevírat obzory a po pár dnech jsem byla zcela ponořená v přípravách nových jídel. Jejich pestrost, barevnost a plnohodnotnost mě doslova ohromila. A nejen mě. Můj manžel – vášnivý gurmán a výtečný kuchař byl nadšený a oba chlapci s přechodem na nová jídla také neměli žádný problém. Energie a lehkost, kterou nám nové stravování dodává, je opravdu ohromující. Jídla připravuji denně čerstvá, pokud nám však čas šlape na paty, jednoduše si připravím jeden den takový druhu pokrmu, který druhý den mohu ohřát, nebo variací pozměnit a vzít si třeba i s sebou do práce. Má prvotní myšlenka a snaha o shození váhy je již nyní zcela bezpředmětná, neboť se mých 15 kg nadváhy vytrácí samo a bez hladovění, držení diet nebo nějakých obřích sportovních výkonů.
Zcela určujícím spouštěčem pro mě byla alarmující lidská neznalost svého vlastního těla, jeho fyziologie, metabolismu – především ale skutečnost, že se většina z nás cíleně zabíjí cukrem! Nedokážeme si uvědomit, jak nás sladké v životě ovlivňuje, dáváme svým dětem pamlsky již od té chvíle, kdy dokážou pusu otevřít o něco víc, než na matčino ňadro, vaříme s radostí všechna ta super domácí jídla, ve kterých se skrývá tolik cukru za „oponou“ a odměňujeme se dortíčky. Každý z nás miluje jídlo a současně chce být zdravý a sám se svou postavou spokojený. Nicméně většina z nás musí opravdu tvrdě dřít na to, aby si své zdraví a postavu udržela. Ani já jsem nebyla jiná. Ale nyní se mé priority změnily, pochopila jsem, že v tomto životě je mé tělo chrámem pro mou duši a jak se k tělu budu chovat, tak se duše bude cítit. A mé současné zdraví, štěstí, pomalu ubývající kila na váze a centimetry v pase jsou odměnou za vlastně tu nejzákladnější věc, kterou dělám. Jsem to, co jím, jsem svěží, veselá, plná energie a síly a to chci předat vám všem!
Naše mnohaměsíční snaha o vytvoření jednoduchých, cílených, barvitých a voňavých low-carb receptů inspirovaných kuchyněmi celého světa je základem projektu Hubnujídlem.cz, který s vámi s Lukášem sdílíme.
Buďte sobě svými pány, buďte zdraví a silní pro své blízké a nenechte zákeřný cukr ovládat váš život. STOJÍ TO ZA TO!
Monika