Je jaro a s ním louky a zahrady žloutnou sluníčkovými květy pampelišek. Že vás pěkně štvou? Než je ze svých zahrad začnete likvidovat, přečtete si, jak je zpracovat třeba do salátu:)
Pampeliška lékařská neboli smetánka lékařská je běžně se vyskytující rostlinka, kterou bezpečně poznáte podle zářivě žlutého květu a růžicových listů. Po utržení ze stvolů vytéká mléko, které na kůži zanechává hnědé skvrny – to jen abyste si do salátku nedali třeba pryskyřník prudký:)
To, že je pampeliška léčivá od kořenů až po květ mnozí z vás ví. Ale jak rostlinku zpracovat tak, abyste z ní měli prospěch, vám vysvětlíme zde.
Nezvládli jste novoroční předsevzetí a nezhubli?
Chcete začít s low carb a bojíte se chyb?
Zkuste to s námi s naší Jarní výzvou!
6 týdnů – jídelníčky a recepty – nákupní seznamy – podpora ostatních
Listy:
Sbírejte mladé listy, nejlépe ty, které čerstvě vylezly ze země. Starší listy jsou hořké chuti.
– podporují metabolizmus, povzbuzují trávení,působí močopudně (částečně rozpoští ledvinové a močové kameny) a ovlivňují funkci jater, střev, ledvin a žaludku
– pomáhá při snižování hmotnosti
– odstraňují otoky
– snižují hladinu cukru v krvi, jsou vhodné pro diabetiky a žlučníkáře
– zahání jarní únavu
– zklidňují pálení žáhy
– účinné při kožních chorobách
– antirevmatikum
– regenrují
Obsažené látky: vitamin C, B, D, silice, karotenoidy, železo, mangan, draslík, látky s antibiotickými a antibakteriálními účinky a další
Konzumace za syrova:
Všeobecný návod do salátů:
– hrst čerstvě natrhaných listů z pampelišek pořádně promyjete pod studenou vodou a necháte okapat
– natrháte na menší kusy a používáme stejně jako jiný listový salát
Pampeliškový salát s fenyklem
Ingredience:
– hrst pampeliškových listů, omytých, natrhaných
– hrst poupat
– zelené jablko, nakrájené na tenoučké plátky
– 1/2 pomeranče, nakrájený na klínky
– fenykl – střední bulva pokrájená na tenoučké plátky
– citronová šťáva – 3 PL
– panenský olivový olej – 2 PL
– balsamiko ocet – 1 PL
– semínka nebo ořechy dle preferencí (můžou být opražené)
Vše dobře promíchejte, dochuťte a dozdobte praženými ořechy a poupaty pampelišek.
Špenát:
– dvě plné hrsti čerstvě natrhaných listů z pampelišek pořádně promyjete pod studenou vodou a necháte okapat
– cibulku pokrájíte na jemno, necháte zesklovatět na Ghí, přidáte prolisovaný česnek a natrhané listy pampelišek
– listy nechte zavadnout a přidejte sůl, pepř a podlijte trochou vody nebo vývaru
– nechte krátce povařit, pokud chcete jemnou konzistenci špenátu, pak pomixujte
– zalijte trochou vysokoprocentí smetany s rozšlehaným žloutkem a nechte lehce provřít, aby se zahustil
Smoothie:
– hrst nasekaných pampeliškových listů
– pomeranč
– jablko
– mléko / rostlinné mléko
Detoxikační kůra:
– čerstvě odšťavněná šťáva z pampeliškových listů a mladých kopřiv
– užívají se 2 PL denně po dobu 14 dnů
Kosmetika:
Pleťová voda proti pihám / obkaldy:
– hrst česrstvých květů vložte do 0,5 l studené vody a povařte 15 min. pod pokličkou na mírném ohni
– odstavte, odkryjte a nechte krátce vylouhovat
– zceďte a používejte jako běžnou pleťovou vodu
– takto připravená papelišková voda je vhodná i na obklady na zmírnění otoků
Listy – sušení:
– sbíráme je od května do října
– sušení – můžete zasušit i na sluníčku, nicméně díky obsaženému mlíčí to bude trvat trochu déle
– usušené listy si zachovávají zelenou barvu
Kořeny – sušení:
– sbíráme před rozkvětem, tedy mezi březnem a dubnem, nebo na konci vegetačního období, tj. od srpna do září
– kořen očistěte a pokrájejte silnější na plátky
– usušený kořen vypadá tak, že je na lomu bílý, drolí se a neplesniví
– obsažené látky: hořčiny, tříslovinu, inulin, aminokyseliny a minerální látky jako měď či draslí
Použití:
– nadrolený přidejte v malém množství do polévek, do pečiva
– pokud prášek upražíte, získáte zajímavou alternativu kávy
– podpůrná léčba pro diabetiky (nutná konzultace s lékařem)
– snižování hmotnosti
Odvar z kořene:
– při střevních a žaludečních potížích
– obklady na pupínky na pokožce
– lžička usušeného kořene se povaří s cca 1 cl vody cca minutu
UPOZORNĚNÍ:
Květy papmelišky obsahují velké množství pylu, mohou tedy způsobit alergicou reakci.
Konzumace také není vhodná pro těhotné a kojící ženy.
Kombinaci s léky na cukrovku, ředění krve, odvodnění nebo jakékoli jiné konzultujte se svým lékařem.