Kousněte si do pampelišky! Sníží hladinu cukru a pomůže při zesvětlení pih :)

Je jaro a s ním louky a zahrady žloutnou sluníčkovými květy pampelišek. Že vás pěkně štvou? Než je ze svých zahrad začnete likvidovat, přečtete si, jak je zpracovat třeba do salátu:)

Pampeliška lékařská neboli smetánka lékařská je běžně se vyskytující rostlinka, kterou bezpečně poznáte podle zářivě žlutého květu a růžicových listů. Po utržení ze stvolů vytéká mléko, které na kůži zanechává hnědé skvrny – to jen abyste si do salátku nedali třeba pryskyřník prudký:) 

To, že je pampeliška léčivá od kořenů až po květ mnozí z vás ví. Ale jak rostlinku zpracovat tak, abyste z ní měli prospěch, vám vysvětlíme zde.


Nezvládli jste novoroční předsevzetí a nezhubli? 

Chcete začít s low carb a bojíte se chyb?

Zkuste to s námi s naší Jarní výzvou!

6 týdnů – jídelníčky a recepty – nákupní seznamy – podpora ostatních


Listy: 

Sbírejte mladé listy, nejlépe ty, které čerstvě vylezly ze země. Starší listy jsou hořké chuti.

– podporují metabolizmus, povzbuzují trávení,působí močopudně (částečně rozpoští ledvinové a močové kameny) a ovlivňují funkci jater, střev, ledvin a žaludku

– pomáhá při snižování hmotnosti

– odstraňují otoky 

– snižují hladinu cukru v krvi, jsou vhodné pro diabetiky a žlučníkáře

– zahání jarní únavu

– zklidňují pálení žáhy

– účinné při kožních chorobách

– antirevmatikum

– regenrují

Obsažené látky: vitamin C, B, D, silice, karotenoidy, železo, mangan, draslík, látky s antibiotickými a antibakteriálními účinky a další

Konzumace za syrova:

Všeobecný návod do salátů:

– hrst čerstvě natrhaných listů z pampelišek pořádně promyjete pod studenou vodou a necháte okapat

–  natrháte na menší kusy a používáme stejně jako jiný listový salát

Pampeliškový salát s fenyklem 

Ingredience:

– hrst pampeliškových listů, omytých, natrhaných

– hrst poupat

– zelené jablko, nakrájené na tenoučké plátky

– 1/2 pomeranče, nakrájený na klínky

– fenykl – střední bulva pokrájená na tenoučké plátky

– citronová šťáva – 3 PL

– panenský olivový olej – 2 PL

– balsamiko ocet – 1 PL

– semínka nebo ořechy dle preferencí (můžou být opražené)

Vše dobře promíchejte, dochuťte a dozdobte praženými ořechy a poupaty pampelišek.

Špenát:

– dvě plné hrsti čerstvě natrhaných listů z pampelišek pořádně promyjete pod studenou vodou a necháte okapat

– cibulku pokrájíte na jemno, necháte zesklovatět na Ghí, přidáte prolisovaný česnek a natrhané listy pampelišek 

– listy nechte zavadnout a přidejte sůl, pepř a podlijte trochou vody nebo vývaru

– nechte krátce povařit, pokud chcete jemnou konzistenci špenátu, pak pomixujte

– zalijte trochou vysokoprocentí smetany s rozšlehaným žloutkem a nechte lehce provřít, aby se zahustil

Smoothie:

– hrst nasekaných pampeliškových listů

– pomeranč

– jablko

– mléko / rostlinné mléko

Detoxikační kůra:

– čerstvě odšťavněná šťáva z pampeliškových listů a mladých kopřiv

– užívají se 2 PL denně po dobu 14 dnů

Kosmetika:

Pleťová voda proti pihám / obkaldy:

– hrst česrstvých květů vložte do 0,5 l studené vody a povařte 15 min. pod pokličkou na mírném ohni

– odstavte, odkryjte a nechte krátce vylouhovat

– zceďte a používejte jako běžnou pleťovou vodu

– takto připravená papelišková voda je vhodná i na obklady na zmírnění otoků

Listy – sušení:

– sbíráme je od května do října

– sušení – můžete zasušit i na sluníčku, nicméně díky obsaženému mlíčí to bude trvat trochu déle

– usušené listy si zachovávají zelenou barvu

  • čaj: k posílení činnosti ledvin a prokrvení kloubního vaziva
  • odvar: obklady ke zmírnění akné a jiných kožních potíží

Kořeny – sušení:

– sbíráme před rozkvětem, tedy mezi březnem a dubnem, nebo na konci vegetačního období, tj. od srpna do září

– kořen očistěte a pokrájejte silnější na plátky

– usušený kořen vypadá tak, že je na lomu bílý, drolí se a neplesniví

– obsažené látky: hořčiny, tříslovinu, inulin, aminokyseliny a minerální látky jako měď či draslí

Použití: 

– nadrolený přidejte v malém množství do polévek, do pečiva

– pokud prášek upražíte, získáte zajímavou alternativu kávy

– podpůrná léčba pro diabetiky (nutná konzultace s lékařem)

– snižování hmotnosti

Odvar z kořene:

– při střevních a žaludečních potížích

– obklady na pupínky na pokožce

– lžička usušeného kořene se povaří s cca 1 cl vody cca minutu

UPOZORNĚNÍ:

Květy papmelišky obsahují velké množství pylu, mohou tedy způsobit alergicou reakci.

Konzumace také není vhodná pro těhotné a kojící ženy.

Kombinaci s léky na cukrovku, ředění krve, odvodnění nebo jakékoli jiné konzultujte se svým lékařem.

Komentáře
  • Stáhněte si zdarma průvodce low carb programem HUBNU JÍDLEM

    Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí a budeme je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy. Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode nás, které se budou týkat souvisejícího tématu. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu. Zásady zpracovávání osobních údajů Hubnu jídlem
  • Rubriky
  • Nejčtenější