V LC stravování jsou velice oblíbené a často doporučované ořechy (mimo arašídů, slunečnicových semen atd. – více o ořeších a LC potravinách naleznete zde: https://hubnujidlem.cz/low-carb-pro-zacatecniky/. Nicméně v ořeších uložených dlouhodobě v teple a vlhku může vzniknout jed Aflatoxin, který je produkován plísní Aspergillus flavus.
Vyskytuje se nejen v ořeších, ale ve všech potravinách uložených dlouhodobě v teple a vlhku. Často se ukrývá ve zboží z tropů, jako jsou arašídy i jiné ořechy, sušené fíky, banány, kokosová mouka, rýže, pomeranče aj. Může však kontaminovat i tuzemské obilniny, skladované v teplém a vlhkém prostředí.
Ohrožuje kukuřici, sóju a výrobky z nich. V zahraničí se možný výskyt přísně sleduje – mj. i v čokoládě atd. Velmi toxickými se stávají zvláště žluklé olejniny (slunečnice, mák, sója, řepka, kukuřice apod.). Také v chlebu zabaleném v mikrotenovém sáčku při pokojové teplotě po 72 hodinách dochází k mnohonásobnému překročení hygienických hodnot.
POZOR! Tepelnou úpravou tento jed nezničíte! Záludnost rakovinotvorných alfatoxinů je i v tom, že napadení v prvních fázích nepoznáme vizuálně ani čichově. Navíc tepelná úprava alfatoxiny neničí!
Nezvládli jste sami zhubnout?
Chcete začít s low carb a bojíte se chyb?
Zkuste to s námi s naším LC kurzem!
6 týdnů – jídelníčky a recepty – nákupní seznamy – podpora ostatních
Mykotoxiny – jedovaté substance vznikající vinou různých plísní – opět napadají převážně ořechy. Takto napadené potraviny mohou způsobit zažívací potíže, někdy otravu nebo i podporovat růst rakovinotvorných buňek.
Všeobecná rada zní – vyhněte se ořechům, které vykazují jakoukoli známku plísně, zapáchají nebo mají skvrny a jiné zrakem viditelné vady.