DEJTE SE DOKUPY ZA 182 DNÍ SE STRAVOVACÍM & MOTIVAČNÍM DENÍKEM!
VYZKOUŠEJTE NAŠI PRAVOU LOW CARB ČOKOLÁDU!

Ořechy mohou být toxické – pozor na ně!

V LC stravování jsou velice oblíbené a často doporučované ořechy (mimo arašídů, slunečnicových semen atd. – více o ořeších a LC potravinách naleznete zde: https://hubnujidlem.cz/low-carb-pro-zacatecniky/.  Nicméně v ořeších uložených dlouhodobě v teple a vlhku může vzniknout jed Aflatoxin, který je produkován plísní Aspergillus flavus.

Vyskytuje se nejen v ořeších, ale ve všech potravinách uložených dlouhodobě v teple a vlhku. Často se ukrývá ve zboží z tropů, jako jsou arašídy i jiné ořechy, sušené fíky, banány, kokosová mouka, rýže, pomeranče aj. Může však kontaminovat i tuzemské obilniny, skladované v teplém a vlhkém prostředí. 

Ohrožuje kukuřici, sóju a výrobky z nich. V zahraničí se možný výskyt přísně sleduje – mj. i v čokoládě atd. Velmi toxickými se stávají zvláště žluklé olejniny (slunečnice, mák, sója, řepka, kukuřice apod.). Také v chlebu zabaleném v mikrotenovém sáčku při pokojové teplotě po 72 hodinách dochází k mnohonásobnému překročení hygienických hodnot.

POZOR! Tepelnou úpravou tento jed nezničíte! Záludnost rakovinotvorných alfatoxinů je i v tom, že napadení v prvních fázích nepoznáme vizuálně ani čichově. Navíc tepelná úprava alfatoxiny neničí!

Nezvládli jste sami zhubnout? 

Chcete začít s low carb a bojíte se chyb?

Zkuste to s námi s naším LC kurzem!

6 týdnů – jídelníčky a recepty – nákupní seznamy – podpora ostatních


Mykotoxiny – jedovaté substance vznikající vinou různých plísní – opět napadají převážně ořechy. Takto napadené potraviny mohou způsobit zažívací potíže, někdy otravu nebo i podporovat růst rakovinotvorných buňek.

Všeobecná rada zní – vyhněte se ořechům, které vykazují jakoukoli známku plísně, zapáchají nebo mají skvrny a jiné zrakem viditelné vady. 

Komentáře