S low-carb stravováním jde v ruku v ruce nafouknuté břicho a to především při přechodu na LC z předešlého stylu stravování. To, co jíte, přímo ovlivňuje vaše trávící ústrojí a důvodem nadýmání je množství vlákniny, které jste předtím nebyli zvyklí konzumovat. Tělo si časem zvykne, ale jak tuto nepříjemnou dobu transformace přežít?
Cítíme-li bolest břicha, máme tendenci si zalézt pod deku a schoulit se do klubíčka – zachumlaní počkat, až nás to přejde. Toto řešení je ale dlohodobější cestou k odeznení plynatosti. Delší sezení nebo ležení významně zpomaluje pohyby trávícího traktu a tyto pohyby jsou právě zodpovědné za pohyb střevních plynů. Ve stoje je tento pohyb rychlejší než v leže. Logicky je tedy potřeba se rozhýbat.
1. Jděte se projít, naučte se brániční dýchání a zacvičte si základní asány pro podporu trávení:
—————————————–
Nezvládli jste svá předsevzetí a nezhubli?
Chcete začít s low carb a bojíte se chyb?
Zkuste to s naším low-carb 6-ti týdenním kurzem! https://hubnujidlem.cz/kurz-hubnu-jidlem/
6 týdnů – jídelníčky a recepty – nákupní seznamy – podpora ostatních
————————————————————————
Brániční dech:
– relaxujte, uvolněte se a naučte se správný dechový stereotyp, během pár minut se vám pěkně rozpohybují střeva
Asány na podporu trávení:
POZDRAV SLUNCI -> soubor asán, které rozpohybují trávící trakt – sestavu opakujte 5 – 10 x
2. Zařaďte denně zkysané mléčné výrobky, které přirozeně obsahují probiotické bakterie:
Bakterie mléčného kvašení podporují trávení a zvyšují toleranci stravy plné vlákniny, která nadýmání při LC způsobuje.
Zařaďte denně:
– můžete si jogurt smíchat i s domácí ořechovou granolou – recpet najedte zde: https://hubnujidlem.cz/trapi-vas-zacpa/ nebo pouze lněným semínkem (nejlépe pomletým, nadrceným), které je doslova zázrakem pro střevo -> je výborným pomocníkem při detoxikaci těla, hubnutí a jakýchkoliv trávicích potížích od nadýmání, plynatosti, až přes zácpu
3. Důkladně jídlo rozžvýkejte:
Trávení potravy začíná částečně již v ústech – ŽVÝKEJTE DLOUHO A POŘÁDNĚ!
Sliny obsahují enzymy rozkládající potravu na menší kusy. Žvýkáním se nastartují i procesy příprav trávení potravy před samotným transportem jídla do žaludku. Správně byste měli žvýkat se zavřenými ústy, přičemž jazyk má pomáhat v posunu jídla ze strany na stranu a vaše čelist by se měla mírně pohybovat i do boku. Průměrně byste měli napočítat okolo 32 skousnutí, ale některá jídla vyžadují méně, jiná více. Potraviny s vyšším obsahem vody (jako třeba saláty, zelenina) dokážete rozmělnit snadněji, proto stačí okolo 10–15 opakování. Když to porovnáte například s ořechy, ty vyžadují kvůli své tvrdosti až 40 skousnutí.
Pokud se naučíte denně zařazovat výše zmíněné = pohyb, žvýkání a přirozená probiotika, vaše potíže se velmi rychle zmírní a časem zcela vymizí:)
Držíme vám palce!
Monika & Lukáš & Mirka
*zdroj foto: instory.cz