Nejčastěji bývá vláknina spojována se správným zažíváním, pokud máte v této oblasti problémy, může to být způsobeno právě nevhodnou skladbou stravy a nedostatečným příjmem vlákniny.
Ale pozitiva vlákniny jsou daleko rozsáhlejší, z dlouhodobého hlediska působí jako prevence řady onemocnění, a to kardiovaskulárních onemocnění, obezity, diabetu II. typu a některých nádorových onemocnění, zejména rakoviny tlustého střeva.
Vláknina se od ostatních sacharidů liší tím, že se našimi trávicími procesy nerozkládá, ale naopak prochází trávícím traktem převážně neporušená. A jakmile se dostane do tlustého střeva, celé kouzlo začíná. Vláknina slouží jako substrát pro širokou škálu bakterií, včetně některých z nejdůležitějších druhů, které se ve střevech vyskytují!
Mnoho zdravotních výhod připisovaných ovoci, zelenině, ořechům, luštěninám a celozrnným výrobkům je způsobeno tím, jak vláknina v těchto potravinách ovlivňuje střevní mikroflóru.
_______________________________________ Nezvládli jste svá předsevzetí a nezhubli? Chcete začít s low carb a bojíte se chyb? Zkuste to s naším low-carb 6-ti týdenním kurzem! https://hubnujidlem.cz/kurz-hubnu-jidlem/ 6 týdnů – jídelníčky a recepty – nákupní seznamy – podpora ostatních ———————————————————————— |
Složení a metabolická aktivita komunity mikrobů v našich střevech je značně ovlivněna potravinami, které jíme, zejména množstvím a druhy vlákniny. Většina našeho příjmu vlákniny pochází z buněčných stěn rostlin. Zvláštní formy vlákniny však najdeme i v jedlém hmyzu a houbách.
Existuje mnoho, opravdu mnoho různých typů vlákniny a většina z nich je fermentovatelná. Obecně se vláknina dělí na rozpustnou a nerozpustnou formu:
• Rozpustná vláknina – tvoří ve střevě gelovitý materiál a má tendenci zpomalovat pohyb materiálu trávicím systémem a je snadno fermentována bakteriemi v tlustém střevě, čímž vznikají plyny. • Nerozpustná vláknina – má tendenci urychlovat pohyb hmoty trávicím systémem. Nerozpustná vláknina je také fermentovatelná, i když obvykle pomaleji, a následně prochází tlustým střevem a dodává stolici objem (což je prospěšné pro regulaci pohybu střev a zvládání zácpy). Vláknina má další účinky, jako je regulace peristaltiky střev (kontrakce svalů, které protlačují potravu trávicím traktem), řízení hormonu hladu ghrelin a zpomalení vstřebávání jednoduchých cukrů do krevního řečiště. Vláknina se také váže na různé látky v trávicím traktu a může usnadnit buď eliminaci nebo zpětné vstřebávání určitých látek. |
Takže i když nám vláknina nedodává energii a není základní živinou, je opravdu důležitá. Ve skutečnosti by se dalo namítnout, že její klasifikace jako nepodstatné, je chybná.
Dle doporučení Světové organizace by měl dospělý jedinec v závislosti na věku a pohlaví přijmout 25 až 30 gramů vlákniny denně. Při low-carb stravování máte ale mnohdy potíže se do denního příjmu vejít.
Podívejte se, které low-carb „friendly“ potraviny patří k těm nejzajímavějším zdrojům vlákniny.