Jaký salát na slavnostní hostinu budu připravovat, když jsem lowcarb? Myslíte si, že ty klasické brambory prostě nic nenahradí? Věřte, že jsou varianty salátů, které používají batáty, kedluben nebo dýni a jsou opravdu vychytané a chutné, věříme, že se vám tedy pár nápadů na lowcarb saláty bude hodit.
Užijte si krásné, chutné svátky a netrapte se, když zhřešíte a dáte si něco “highcarb“ -> po Novém roce můžete začít na 100%, bez chyb a tápání a pod naším vedením se postupně projíst ke zdravějšímu organismu a štíhlejší postavě:)
Registrace do kurzu: https://hubnujidlem.cz/kurz-hubnu-jidlem/
Mějte klidné, hřejivé a příjemné sváteční dny,
Monika & Lukáš
Salát z pečené batáty s krémovým, uzeným dresingem
Ingredience:
batáty 2 ks
cibule šalotka 1 ks
pekanové ořechy, mandle, makademové ořechy – 1 + ½ hrnku
rozmarýn 2 PL
kmín mletý 1 čl
koriandr mletý 1 čl
panenský olivový olej 2 PL
sůl, pepř
dresing:
majonéza ¾ hrnku
řecký plnotučný jogurt ¾ hrnku
uzená paprika 1,5 PL
červený vinný ocet 3 PL
kopr 4 PL
sůl, pepř
Jak na to?
– předehřejte troubu na 200 °C
– batáty oloupejte, podélně nakrájejte na plátky cca 1 cm široké a vložte do velkého hrnce, ať nezlámete plátky, podlijte studenou vodou, osolte ji a přiveďte k varu / vařte 10 až 12 minut nebo do změknutí
– dejte batáty stranou vychladnout
– mezitím vyložte velký plech pečicím papírem a vložte na něj lehce podrcené ořechy, olej, rozmarýn, kmín a koriandr = promíchejte na plechu a vložte do předehřáté trouby na 6 – 10 minut péci
– ořechy by měly být podrcené na přibližně stejné kousky, aby se ty menší nespálily
– ořechy v troubě kontrolujte, jakmile začnou zlátnout, vyjměte je a sesypte z pečícího papíru / plechu ihned na talíř
– v misce si připravte dresing z majolky, bílého řeckého jogurtu, červeného vinného octu, uzené papriky, kopru, soli a pepře – vůně a chuť dresingu by měla být krásně uzená od uzené papriky
– do misky s dresingem přendejte zchladlé, uvařené batáty a jemně promíchejte
– batáty v dresingu položte na servírovací talíř a zasypte opečenými ořechy, koprem, pažitkou a jemně nasekanou šalotkou
Ingredience:
dýně máslová ½
kedlubna 1 ks
jarní cibulka 2 ks
dýňová semínka hrst
pekany ořechy hrst
majonéza 100 g
čerstvý křen cca 50 g (nebo podle chuti méně/více)
citron 1 ks
sůl, pepř
Jak na to?
– dýni oloupejte, nakrájejte na malé kostky a uvařte v osolené vodě doměkka
– kedlubnu nakrájejte na drobné kostky, jarní cibulku nasekejte nadrobno
– majonézu smíchejte s křenem, solí, pepřem a šťávou z jednoho citronu
– uvařenou dýni promíchejte s ostatními surovinami spolu s křenovou majolkou a případně dochuťte více křenem nebo solí a pepřem
Batátový salát s jablkem
Ingredience:
cibule 1/2 ks
vejce 1 ks – uvařené natvrdo
batáta 1/2 ks
jablko 1/3
celer – kousek bulvy (2 PL nakrájené na tenké plátky)
vlašské ořechy pár kousků
majolka domácí 3 PL
citron
sůl, pepř
Jak na to?
Batátový salát s křenovou majolkou
Ingredience:
batáta 1 ks velká
okurka nakládačka 2 ks
červená cibule 1 ks
řapíkatý celer 2 stvoly
majonéza ½ hrnku
bílý ocet ¼ hrnku
čekankový sirup 1 čl
citron – 1 ks šťáva
celozrnná hořčice 2 PL
pažitka 2 PL + na ozdobu
petržel listová 2 PL + na ozdobu
pepř čerstvě namletý
sůl himalájská
Jak na to?
– batátu oloupejte, nakrájejte na menší kostky, uvařte v osolené vodě doměkka- kyselou okurku, červenou cibulku a řapíkatý celer nakrájejte na tenké proužky nebo kostičky- v misce smíchejte majolku s octem, citronovou šťávou, čekankovým sirupem, celozrnnou hořčicí, solí a pepřem, pažitkou a listovou petrželkou nakrájenou najemno-zchladlé batáty promíchejte s připravenou hořčičnou majolkou a nechte půl hodinky odležet v chladu