Věděli jste, že je léčivý?
Z určitých odrůd ibišku se květy používají jako základ pro osvěžující čaje, výluh je opravdu léčivý. U nás není až tak běžný, ale Asiaté velmi dobře jeho benefity znají a odpradávna výluh z této rostliny k prevenci a léčbě používají.
Ibišek má schopnost snižovat krevní tlak a má protirakovinné účinky – v této souvislosti se hovoří většinou o nádorovém bujení v mozku či o kožních nádorech.
Květy ibišku obsahují látky, které pozitivně ovlivňují cholesterol a tím pádem omezují ukládání tuku v tepnách, což má za následek jejich lepší průchodnost, snižuje se tedy i riziko infarktů a mrtvic. Lépe se prokrví mozek, stimuluje se tak paměť. Lepší hospodaření s cholesterolem také pomáhá snížit nadváhu.
Ibišek je opravdu bohatým zdrojem vitaminu C (což napovídá už jeho lahodně kyselkavá chuť) a obsahuje i mnoho dalších antioxidační prvků, mezi nimi i sloučeniny, které působí protizánětlivě.
Složení ibišku pozitivně stimuluje lidskou imunitu. Některé státy dokonce doporučují pití ibiškového čaje nemocným s HIV. Tato terapie sice nenahradí speciální léky, ale určitě může pomoci povzbudit oslabený imunitní systém.
A si jak tedy připravit čaj?
Příprava je velmi jednoduchá. Čaj si můžete koupit buď naporcovaný na jednotlivé sáčky, potom se připravuje klasicky zalitím vroucí vodou a následným asi desetiminutovým louhováním, nebo zakoupíte přímo sušené květy – na půl litru dejte malou hrst květů, které krátce povařte a nechte asi deset minut louhovat.