Užijte si low carb Vánoce

Jak na nafouklé břicho?

S low-carb stravováním jde v ruku v ruce nafouknuté břicho a to především při přechodu na LC z předešlého stylu stravování. To, co jíte, přímo ovlivňuje vaše trávící ústrojí a důvodem nadýmání je množství vlákniny, které jste předtím nebyli zvyklí konzumovat. Tělo si časem zvykne, ale jak tuto nepříjemnou dobu transformace přežít?

Cítíme-li bolest břicha, máme tendenci si zalézt pod deku a schoulit se do klubíčka – zachumlaní počkat, až nás to přejde. Toto řešení je ale dlohodobější cestou k odeznení plynatosti. Delší sezení nebo ležení významně zpomaluje pohyby trávícího traktu a tyto pohyby jsou právě zodpovědné za pohyb střevních plynů. Ve stoje je tento pohyb rychlejší než v leže. Logicky je tedy potřeba se rozhýbat.

1. Jděte se projít, naučte se brániční dýchání a zacvičte si základní asány pro podporu trávení: 

—————————————–

Nezvládli jste svá předsevzetí a nezhubli? 

Chcete začít s low carb a bojíte se chyb?

Zkuste to s naším low-carb 6-ti týdenním kurzem! https://hubnujidlem.cz/kurz-hubnu-jidlem/

6 týdnů – jídelníčky a recepty – nákupní seznamy – podpora ostatních

————————————————————————

Brániční dech:

  1. lehněte si na záda, pokrčené nohy položte volně na židli na celá lýtka 
  2. ruce leží volně podél těla
  3. brada s krkem svírá 90° – pro dosažení této pozice si hlavu mírně podložte, pokud vám to jinak nejde
  4. dlaně si položte na oblast spodního břicha a právě sem směřujte nádech
  5. prociťte, jak vám nádech nafukuje břicho dopředu, dospod (nad stykou kost) do stran a přechází až do spodních zad
  6. s výdechem pošlete všechen vzduch z břicha ven směrem od stydké kosti přes bříško a poslední vydechujte vzduch z hrudní oblasti

– relaxujte, uvolněte se a naučte se správný dechový stereotyp, během pár minut se vám pěkně rozpohybují střeva

Asány na podporu trávení:

POZDRAV SLUNCI ->  soubor asán, které rozpohybují trávící trakt – sestavu opakujte 5 – 10 x 

2. Zařaďte denně zkysané mléčné výrobky, které přirozeně obsahují probiotické bakterie:

Bakterie mléčného kvašení podporují trávení a zvyšují toleranci stravy plné vlákniny, která nadýmání při LC způsobuje.

Zařaďte denně:

  1. Jogurt
  2. Kefír
  3. Acidofilní mléko

 – můžete si jogurt smíchat i s domácí ořechovou granolou – recpet najedte zde: https://hubnujidlem.cz/trapi-vas-zacpa/ nebo pouze lněným semínkem (nejlépe pomletým, nadrceným), které je doslova zázrakem pro střevo -> je výborným pomocníkem při detoxikaci těla, hubnutí a jakýchkoliv trávicích potížích od nadýmání, plynatosti, až přes zácpu

3. Důkladně jídlo rozžvýkejte:

Trávení potravy začíná částečně již v ústech – ŽVÝKEJTE DLOUHO A POŘÁDNĚ!

Sliny obsahují enzymy rozkládající potravu na menší kusy. Žvýkáním se nastartují i procesy příprav trávení potravy před samotným transportem jídla do žaludku. Správně byste měli žvýkat se zavřenými ústy, přičemž jazyk má pomáhat v posunu jídla ze strany na stranu a vaše čelist by se měla mírně pohybovat i do boku. Průměrně byste měli napočítat okolo 32 skousnutí, ale některá jídla vyžadují méně, jiná více. Potraviny s vyšším obsahem vody (jako třeba saláty, zelenina) dokážete rozmělnit snadněji, proto stačí okolo 10–15 opakování. Když to porovnáte například s ořechy, ty vyžadují kvůli své tvrdosti až 40 skousnutí.

Pokud se naučíte denně zařazovat výše zmíněné = pohyb, žvýkání a přirozená probiotika, vaše potíže se velmi rychle zmírní a časem zcela vymizí:)

Držíme vám palce!

Monika & Lukáš & Mirka

*zdroj foto: instory.cz

Komentáře
  • Stáhněte si zdarma průvodce low carb programem HUBNU JÍDLEM

    Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí a budeme je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy. Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode nás, které se budou týkat souvisejícího tématu. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu. Zásady zpracovávání osobních údajů Hubnu jídlem
  • Rubriky
  • Nejčtenější