DEJTE SE DOKUPY ZA 182 DNÍ SE STRAVOVACÍM & MOTIVAČNÍM DENÍKEM!
VYZKOUŠEJTE NAŠI PRAVOU LOW CARB ČOKOLÁDU!

Jídlo jako prevence i lék

Pravidelně píši a přednáším o významu stravování, které by mělo tvořit absolutní základ terapie jakéhokoliv zdravotního problému. Taková strava by měla být nejen výživná a nutričně vyvážená, ale měla by splňovat i další kritéria, která si ukážeme na onemocnění, které na první pohled se stravou nesouvisí a tím je ENDOMETRIOZA.

Endometrioza je onemocnění, které se vyznačuje tím, že se tkáň výstelky dělohy, tzv. endometrium, nenachází pouze v děloze, ale i v jiných částech dutiny břišní. Může zasáhnout  vaječníky, močový měchýř, střevo, břišní stěnu, ve vzácných případech i jiné části těla. Tato tkáň se chová stejně jako endometrium v děloze – během cyklu roste a zbytňuje, a během menstruace krvácí, což způsobuje nejen bolesti, ale i zánět.

Na první pohled jasné gynekologické onemocnění, nejčastěji léčené chirurgicky v kombinaci s hormonální terapií.

Pokud se však na endometriozu podíváme holistickým pohledem, zjistíme, že jde o multisystémové onemocnění, že zbloudilá endometria nejsou primární příčinou problémů, ale důsledkem jiných nežádoucích stavů organismu a jeho systémů. A tyto stavy vznikají vlivem stravování a životního stylu. Samozřejmě se musí sejít více faktorů, nejčastěji v kombinaci s konstitučním oslabením, které předurčuje finální onemocnění (v tomto případě to bude konstituční slabost okruhu ledvin a tří ohřívačů, resp. močopohlavního a hormonálního systému).

Autor knihy „Stop Endometriosis and Pelvic Pain“ Dr. Andrew Cook  dává endometriózu do souvislosti nejčastěji s chronickým zánětem, syndromem propustného střeva, poškozením střevní mikrobioty, hormonální nerovnováhou (inzulinová rezistence a snížená činnost štítné žlázy), autoimunitním terénem, deficitem vitamínu D a infekcí EB virem.

Všechny tyto faktory (kromě infekce, která může být spouštěčem, tou pověstnou poslední kapkou) souvisí se stravováním. V článku o cukru jsme si řekli, jak vzniká inzulinová rezistence a metabolický syndrom. Nyní se více podíváme na střevo.

Jeho úkolem je získávat z potravy natrávené živiny, v čemž mu pomahají bakterie ve střevě, moderně nazývané Mikrobiom či Mikrobiota. Střevo za normálních okolností tvoří selektivní bariéru mezi vnitřním a vnějším světem a propustí jen látky, které organismus potřebuje a využije. Tak jaktože tato bariéra najednou nefunguje a střevní propustnost v různé intenzitě trápí vice než 80% civilizované společnosti? Proč se ze střeva stává doslova děravé síto, přes které se do krevního oběhu dostávají nestrávené molekuly, bakterií, plísně a toxický odpad?

To nás přivádí zpátky k jídlu, respektive k pšenici. Při trávení pšeničného lepku  dochází k uvolňování Zonulinů, což jsou regulátory střevní propustnosti, které rozkládají tzv. těsné spoje střeva! Spustit uvolňování zonulinů umí bakterie úplavice a cholery (proto byly často smrtelné, člověk pak zemřel na toxickou otravu) a  dále již zmíněný lepek. Pronikající látky pak aktivují T lymfocyty a časem vzniká autoimunitní terén, kdy poblázněný imunitní systém začíná napadat vlastní tkáně,  podpořený  bakteriální nerovnováhou ve střevě a chronickým zánětem uvnitř těla.  Tedy faktory, které Dr. Cook dává do souvislosti s endometriozou.

Zde je důležité si uvědomit, že všechny tyto faktory nesouvisí jenom s endometriozou, ale stojí v pozadí široké škály dalších zdravotních problémů, jako jsou artritidy, ekzémy, astma, zánětlivá onemocnění střev, veškeré autoimunitní projevy, ale i potíže s krevním tlakem, cukrovkou, nadváhou či třeba chronickou únavou.

Chtěl jsem na příkladu na první pohled zcela nesouvisejícího onemocnění ukázat zásadní vliv stravování (všechny mechanismy jsou pochopitelně mnohem složitější). Musíme si uvědomit, že naše tělo je na tom, co jíme, zcela závislé. Jídlo je zdrojem energie, tedy  palivem,  stavební hmotou, nositelem zdrojových látek pro biochemické procesy (vitamíny, enzymy) a samozřejmě také potěšením.

Neexistuje nic, co sníte,  co by mělo neutrální vliv na to, co se v organismu děje. A nejsou to vlivy nepodstatné – na hormonální systém, podporu či potlačování zánětu, na stav střeva a mikrobiom, na naší náladu.

A to se v Koldíně, mimo všechny probíhající terapie, učíme. Jak se stravovat po pobytu u nás. Aby jídlo bylo nejen potěšením, ale i lékem. Aby nepodporovalo zánět, ale naopak bylo protizánětlivé. Aby nedráždilo imunitní systém, ale drželo ho v perfektní kondici. Aby nezpůsobovalo glykemické výkyvy, ale naopak stabilizovalo hladinu krevního cukru a inzulínu. Aby hojilo poškozené střevo, zlepšovalo jeho mikrobiom a v konečném důsledku bylo tou nejlepší prevencí a zárukou zdraví

Lukáš Bulín

Nová Regena 10/2017

Jak by taková strava měla vypadat se naučíte v našem Kurzu.

Komentáře