DEJTE SE DOKUPY ZA 182 DNÍ SE STRAVOVACÍM & MOTIVAČNÍM DENÍKEM!
VYZKOUŠEJTE NAŠI PRAVOU LOW CARB ČOKOLÁDU!

Krevety – zásobárna živin na talíři

Mnoho lidí považuje krevety za luxus nebo jakýsi nadstandard, který si dopřejí maximálně na dovolené. Přitom je dnes možné krevety koupit téměř v každém větším obchodě v mnoha variantách (i velikostech)– čerstvé, které poznáte podle šedé barvy(loupané nebo neloupané), předvařené, které jsou růžovo-oranžové a samozřejmě také mražené.

Krevet existuje asi 2500 druhů a liší se velikostí i vzhledem. Nicméně výživové vlastnosti mají podobné.

Největším benefitem masa krevet je, kromě vysokého množství bílkovin, obsah vitamínů a živin. Krevetami si můžete doplnit denní příjem železa, vápníku, sodíku, fosforu, zinku, hořčíku a draslíku, stejně jako vitamínu A, vitamínu E, vitamínu D, B6 a dokonce i vitamínu B12! Obsahuje také jód, thiamin, riboflavin, niacin a také nejsilnější antioxidant Astaxanthin, stejně jako losos. Je to opravdu dokonalá zásobárna živin.

V kuchyni je největším benefitem těchto korýšů jejich blesková úprava. Stačí minuta – a to doslova. Můžete je použít v receptech tam, kde běžně používáte minutkové maso (hovězí svíčkovou, panenku..), nebo ve speciáních recpetech, které většinou pochází z přímoří. Krevety se dají smažit, dusit, zapéct… co vás jen napadne.

Přikládáme základní recept, který můžete doplnit jakoukli oblíbenou zeleninou a jako přílohu zvolte třeba květákovou rýži nebo cuketýni.  

Recepty na ktervety se objevují i v našem 6ti týdenním online kurzu🙂

Krevety na víně a česneku

Ingredience:

krevety 400 g

cibule 1 ks

brokolice hrst (předem uvařená v páře)

bílé víno 2 PL

šťáva z citronu 1 PL

česnek 4 stoužky

máslo 2 PL

sůl, pepř

špetka chilli vloček

sezam 1/2 čl

Jak na to?

– na 1 PL lžíci másla osmažte pomalu cibulku do karamelova

– přidejte krevety s česnekem, půl minuty restujte

– vlijte víno s citrónovou šťávu, nechte krátce provřít

– dochuťte solí, pepřem a zaprašte chilli vločkami a vmíchejte 1 PL másla

– přidejte brokolici podušenou v páře (ještě teplou) a zasypte sezamovým semínkem

– zlehka promíchejte a nechte si chutnat

* Variace pro zjemnění chuti -> Smetanová omáčka:

-> do receptu před dokončením přidejte 100 ml smetany a nechte provřít, zlehka chvilku zredukovat a je hotovo:)

Komentáře