DEJTE SE DOKUPY ZA 182 DNÍ SE STRAVOVACÍM & MOTIVAČNÍM DENÍKEM!
VYZKOUŠEJTE NAŠI PRAVOU LOW CARB ČOKOLÁDU!

Květáková pizza s tomatovou salsou a pikantním salámem

Udělejte si tu nejlepší pizzu Margheritu nebo Salami ve své vlastní troubě! Vymysleli jsme pro vás lehkou a rychlou pizzu, kterou bude milovat i zbytek vaší rodiny 🙂

Pro dva menší jedlíky, nebo pro jednoho žrouta:

PŘÍPRAVA ZÁKLAD: 25 minut

ZDOBENÍ: 5 minut

ZAPEČENÍ: 5 -15 minut

NÁROČNOST: levou zadní

 

Ingredience:

1 základ na pizzu (viz. níže)

1 plechovka loupaných rajčat

1 mozzarella (bez nálevu) 125 g

6 plátků pikantního salámu (my použili italský)

bazalka čerstvě rostlá, voňavá

2 lžíce olivového oleje

všechny suroviny je lépe mít v teplotě pokojové

 

Jak na to?

  • udělejte si základ na pizzu
  • při jeho pečení si připravte tomatovou salsu rozmixováním plechovky (bez plechovkyJ) a osolením
  • na upečený základ salsu natřete
  • salámem pokladete
  • mozzarellou ozdobíte
  • zapečete 10 minut na 150°C
  • po vyndání bazalkou zaskládáte
  • olivovým olejem přelijete

 

Nebodový postup:

Nejprve si připravte základ na pizzu podle popisu receptu níže.

 

V průběhu pečení si začnete připravovat zdobení a to zcela jednoduše. Nejprve mixujte ponorným mixérem ve vysoké nádobě konzervovaná rajčata do hladka, lehce přisolte.

Mozzarellu slijte z nálevu a nakrájejte na silnější plátky. Po dopečení základu na něj nanesete tomatovou salsu, pokladete libovolně plátky salámu, nazdobíte mozzarellou a vložíte zpět do trouby na 5-15 minut. Čas dopečení závisí na kvalitě/ výkonu trouby a teplotě surovin. Po vyndání z trouby dozdobte voňavou bazalkou a přelijte panenským olivový olejem, aby se s lístky a salámkem pěkně pomazlil.

 

Variace na zdobení jsou opravdu nepřeberné! Můžete si svou pizzu ozdobit podle zásob v lednici, nebo aktuálních chutíJ

 

Co kdyby:

OTÁZKA: Co kdybych použil čerstvá rajčata na salsu?

ODPOVĚĎ: Jasná páka! Jen do toho! Uvařit vodu na 100°C, zalít jimi rajčata na 3 minuty je nechat vykoupat a slít. Oloupat slupku, vykrájet zelené konce a rozmixovat na pastu. Dosolit, ochutnat a pokud nejsou rajčata dostatečně zralá, pak kyselost zaprášíme trochou erythritolu.

 

OTÁZKA: Co kdyby jsem snědl pizzu celou?

ODPOVĚĎ: Nebojte, nevzlétnete 🙂 Zázračně je tato úprava základu plného květáku jen lehce nadýmavá. A fenyklový čaj je záchranou i pro vás, ne jen pro miminka 🙂

 

VAROVÁNÍ! Ale přece jen nejezte pizzu celou! Polovina je maximum, neboť minimálně jedna polovina by vám měla zůstat na zítřejší druhé jídlo dne 🙂

 

DOPORUČENÍ: Abyste se vyhnuli chtíči pizzu zbaštit během chvíle do posledního drobku, před jejím ochutnáním – opakuji: před jejím ochutnáním – odkrojte svůj zítřejší podíl a uschovejte na zítra. Po jejím ochutnání byste to totiž už nemuseli stihnout 🙂

 

Základ na pizzu

Díky základu na pizzu jsme proměnili sen v realitu! Je opravdu v mnoha ohledech zcela výjimečná – s pouhými třemi ingrediencemi, čtvrthodinkou vašeho času a hrstí ingrediencí, které milujete, budete mistry šéfkuchaři i vy!

 

Pro dva menší jedlíky, nebo pro jednoho žrouta:

PŘÍPRAVA: 10 minut

DUŠENÍ: 5 minut

PEČENÍ: 15 minut

OBTÍŽNOST: snadné

 

Ingredience:

1 hlava květáku (střední)

1 mozzarella (bez nálevu) 125g

1 lžíce oregana

1 lžíce bazalky

4 ks čerstvých vajec

2 lžičky himalájské soli

½ lžičky pepře

1 stroužek česneku (prolisovaný)

psyllium (volitelné)

 

Bodový postup:

  • omyjte květák
  • rozdělte ho na růžičky
  • rozmixujte v mixéru na velikost rýže
  • poduste v pánvi 5 min s trochou vody (zakrytý je rychleji hotový)
  • zchladit
  • vymačkat přebytečnou vodu
  • mísa – všechny ingredience smíchat
  • pokud moc řídké, přidejte psyllium
  • plech, pečící papír, trouba na 150°C předehřátá
  • pečte cca 15 minut, dokud kraje nejsou pěkně zlatavé

 

Nebodový postup:

Hlavu květáku omyjte, rozdělte na menší růžičky a v mixéru rozmixujte tak, aby vznikla zrnka velikosti rýže. Rozmixovanou směs v pánvi / hrnci poduste s trochou vody do měkka, nechte zchladit. Po zchladnutí zabalte směs do plátna, vymačkáme přebytečnou vodu.

Ve velké míse si rozšlehejte 4 vajíčka, přidejte květákovou směs, česnek, koření a sůl.  Konzistence těsta by měla být lehce řídká, ale ne zcela tekutá. Na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujte směs do tvaru kruhu s výškou ½ cm – 1 cm. Vložte do předehřáté trouby na 150 °C a pečeme 15 minut, dokud se okraje nezačnou zlátnout. Po zhruba 15 minutách vyndejte z trouby a doplňte na ni své oblíbené mňamky, které půjdou na korpusu do trouby na 5 – 10 minut znovu.

 

Co kdyby:

Otázka: Co kdyby náhodou směs byla příliš tekutá?

Odpověď: Ano, může se stát, každý květák je jinak veliký a vajíčka také slepičky nesnáší na povel podle velikosti. Přidejte tedy do směsi psyllium, mandlovou mouku, lněnou mouku, nebo jinou vhodnou dobrotu – fantazii se meze nekladou 🙂

 

Otázka: Co kdyby se základ moc připekl?

Odpověď: Hlavu si nelámat, nelamentovat a nevyhazovat! Pokud nejsou okraje a střed do barvy uhlí, ale do barvy jedlých kaštanů, pak na základ přidáme, co jazýček ráčí, chytře naše zdobení naneseme na ta místa, která jsou více připečená, aby se proces pečení na těchto místech zastavil, dáme do trouby a zapneme pečení (nebo grill) pouze svrchu. A je vyřešeno.

Komentáře