DEJTE SE DOKUPY ZA 182 DNÍ SE STRAVOVACÍM & MOTIVAČNÍM DENÍKEM!
VYZKOUŠEJTE NAŠI PRAVOU LOW CARB ČOKOLÁDU!

Sváteční saláty trochu jinak

Jaký salát na slavnostní hostinu budu připravovat, když jsem lowcarb? Myslíte si, že ty klasické brambory prostě nic nenahradí? Věřte, že jsou varianty salátů, které používají batáty, kedluben nebo dýni a jsou opravdu vychytané a chutné, věříme, že se vám tedy pár nápadů na lowcarb saláty bude hodit.

Užijte si krásné, chutné svátky a netrapte se, když zhřešíte a dáte si něco “highcarb“ -> po Novém roce můžete začít na 100%, bez chyb a tápání a pod naším vedením se postupně projíst ke zdravějšímu organismu a štíhlejší postavě:)

Registrace do kurzu: https://hubnujidlem.cz/kurz-hubnu-jidlem/

Mějte klidné, hřejivé a příjemné sváteční dny,

Monika & Lukáš

Salát z pečené batáty s krémovým, uzeným dresingem

Ingredience:

batáty 2 ks

cibule šalotka 1 ks

pekanové ořechy, mandle, makademové ořechy – 1 + ½ hrnku

rozmarýn 2 PL

kmín mletý 1 čl

koriandr mletý 1 čl

panenský olivový olej 2 PL

sůl, pepř

dresing:

majonéza ¾ hrnku

řecký plnotučný jogurt ¾ hrnku

uzená paprika 1,5 PL

červený vinný ocet 3 PL

kopr 4 PL

sůl, pepř

Jak na to?

– předehřejte troubu na 200 °C  

– batáty oloupejte, podélně nakrájejte na plátky cca 1 cm široké a vložte do velkého hrnce, ať nezlámete plátky, podlijte studenou vodou, osolte ji a přiveďte k varu / vařte 10 až 12 minut nebo do změknutí 

– dejte batáty stranou vychladnout

– mezitím vyložte velký plech pečicím papírem a vložte na něj lehce podrcené ořechy, olej, rozmarýn, kmín a koriandr = promíchejte na plechu a vložte do předehřáté trouby na 6 – 10 minut péci

– ořechy by měly být podrcené na přibližně stejné kousky, aby se ty menší nespálily

– ořechy v troubě kontrolujte, jakmile začnou zlátnout, vyjměte je a sesypte z pečícího papíru / plechu ihned na talíř

– v misce si připravte dresing z majolky, bílého řeckého jogurtu, červeného vinného octu, uzené papriky, kopru, soli a pepře – vůně a chuť dresingu by měla být krásně uzená od uzené papriky

– do misky s dresingem přendejte zchladlé, uvařené batáty a jemně promíchejte

– batáty v dresingu položte na servírovací talíř a zasypte opečenými ořechy, koprem, pažitkou a jemně nasekanou šalotkou

Ingredience:

dýně máslová ½

kedlubna 1 ks

jarní cibulka 2 ks

dýňová semínka hrst

pekany ořechy hrst

majonéza 100 g

čerstvý křen cca 50 g (nebo podle chuti méně/více)

citron 1 ks

sůl, pepř

Jak na to?

 – dýni oloupejte, nakrájejte na malé kostky a uvařte v osolené vodě doměkka

– kedlubnu nakrájejte na drobné kostky, jarní cibulku nasekejte nadrobno

– majonézu smíchejte s křenem, solí, pepřem a šťávou z jednoho citronu

– uvařenou dýni promíchejte s ostatními surovinami spolu s křenovou majolkou a případně dochuťte více křenem nebo solí a pepřem

Batátový salát s jablkem

Ingredience:

cibule 1/2 ks

vejce 1 ks – uvařené natvrdo

batáta 1/2 ks

jablko 1/3

celer – kousek bulvy (2 PL nakrájené na tenké plátky)

vlašské ořechy pár kousků

majolka domácí 3 PL

citron

sůl, pepř

Jak na to?

  • uvařte vejce natvrdo
  • batátu oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte do měkka v osolené vodě– stačí 10-15 minut
  • cibuli nakrájejte na tenké měsíčky
  • jablko a celer nakrájejte na tenké plátky
  • v míse smíchejte batátu, vejce pokrájené na kousky, jablko, celer a vlašské ořechy s majolkou – majolky dejte takové množství, aby v ní salát neplaval, jen přiměřeně
  • osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou dle chuti

Batátový salát s křenovou majolkou

Ingredience:
batáta 1 ks velká
okurka nakládačka 2 ks 
červená cibule 1 ks
řapíkatý celer 2 stvoly
majonéza ½ hrnku
bílý ocet ¼ hrnku
čekankový sirup 1 čl
citron – 1 ks šťáva
celozrnná hořčice 2 PL
pažitka 2 PL + na ozdobu
petržel listová 2 PL + na ozdobu
pepř čerstvě namletý
sůl himalájská

Jak na to?
– batátu oloupejte, nakrájejte na menší kostky, uvařte v osolené vodě doměkka- kyselou okurku, červenou cibulku a řapíkatý celer nakrájejte na tenké proužky nebo kostičky- v misce smíchejte majolku s octem, citronovou šťávou, čekankovým sirupem, celozrnnou hořčicí, solí a pepřem, pažitkou a listovou petrželkou nakrájenou najemno-zchladlé batáty promíchejte s připravenou hořčičnou majolkou a nechte půl hodinky odležet v chladu

Komentáře