Recept na ořechové řezy jsem přejala od své babičky, updatovala jsem je i na makové a splňující low carb stravování. Tato lahůdka oplývající makovou a ořechovou chutí je nejchutnější proležená minimálně jeden den v lednici – těsto pěkně nasaje vlhkost tvarohu a je pak perfektně vláčné a lahodné.
Nezvládli jste novoroční předsevzetí a nezhubli?
Chcete začít s low carb a bojíte se chyb?
Zkuste to s námi s naším letním LC kurzem!
6 týdnů – jídelníčky a recepty – nákupní seznamy – podpora ostatních
Ingredience na těsto – řezy ořechové:
mleté vlašské ořechy 120 g
jogurt bílý plnotučný 100 g
vejce 4 ks
jedlá soda 1 čl
skořice mletá 1/3 čl
Erytritol 50 g (nebo sladidlo podle preferencí)
špetka soli
Ingredience na těsto – řezy makové:
mletý mák 120 g
jogurt bílý plnotučný 100 g
vejce 4 ks
jedlá soda 1 čl
skořice mletá 1/3 čl
Erytritol 50 g (nebo sladidlo podle preferencí)
špetka soli
Náplň:
bílý jogurt plnotučný 5 lžic
tvaroh plnotučný 250 g
Erytritol 4 PL (nebo podle chuti)
hrst mražených malin nebo borůvek
Na posypání: storuhaná vysokoprocentní hořká čkoláda nebo kokos, skořice…
Jak na to?
– žloutky vyšlehejte s Erytritolem do pěny
– přimíchejte jogurt a čerstvě pomletý mák nebo čerstvě pomleté ořechy (podle typu korpusu)
– přidejte skořici a jedlou sodu
– vyšlehejte bílky se špetkou soli a zlehka vmíchejte
– směs přelijte na plech vyložený pečícím papírem a pečete v předehřáté troubě na 160 – 180°C cca 30 minut
– nechte zcela vychladnout
Náplň:
– smíchejte jogurt, Erytritol a tvaroh
Dokončení:
– upečený korpus rozřízněte napůl
– polovinu krému natřete na jednu půlku, zasypte hrstí malin nebo borůvek
– navrch položte druhou polovinu korpusu a potřete zbytkem krému
– vložte do lednice na min. 12 hodin (čím déle se odleží, tím je chutnější)
– před servírováním posypte strouhanou čokoládou nebo kokosem a rozkrájejte na libovolné kousky
Dobrou chuť!
Monika
TIP: Čerstvě pomletý mák zpracujte, delší uskladňování (i v uzavřené skelnici) mu nesvědčí – oleje v něm obsažené totiž oxidují a důsledkem je hořká (žluklá) chuť máku, krerý dokáže pěkně zkazit celý pokrm. Takový mák dál nezpracovávejte, ale vyhoďte, neboť vám může způsobit i nepříjemné zažívací potíže.