Ricotta-skořicový koláč

To, že jíme nízkosacharidově, bez přidaných a skrytých cukrů, ještě neznamená, že si občas nemůžeme udělat nějaký dezert!

Pokud jste v low carb nováčci, zkuste vydržet bez náhražek dezertů a sladkostí několik prvních týdnů, ať toho cukrového démona neživíte.

 

Tahle mňamka je třešničkou na dortu každého menu a nemusíte se za ni stydět ani na jakékoli slavnostní hostině. Opět se držím svého oblíbeného – čím jednodušší, tím lepší, takže níže si můžete sami dokázat, jací jste cukráři 🙂

 

Pro jednoho jedlíka na cca 8 porcí

PŘÍPRAVA: 10 minut

TEPELNÁ ÚPRAVA: 20 minut

 

Ingredience:

8 rozpuštěných lžic másla

1 balení sýru Ricotta (plnotučný)

4 vejce

½ hrnku kokosové mouky

1 lžíce skořice

1/3 hrnku Erytritolu

1 lžíce vanilkového extraktu

½ lžíce prášku do pečiva

Ořechy (volitelné)

 

pečící papír

dortová forma

 

 

Jak na to?

  • troubu předehřejte na 150 °C
  • V míse rozpusťte máslo a všechny ostatní tekuté přísady smíchejte buď ručně, nebo i mixérem
  • Přidejte suché přísady (případně kousky ořechů)a dobře vymíchejte do jednotné směsi
  • Dortovou formu vyložte pečícím papírem a vlijte do ní těsto
  • Pečte na 150°C přibližně 20- 30 minut (v závislosti na velikosti dortové formy a výkonu trouby)

 

Jak na to podrobněji?

Vyndejte si s předstihem všechny suroviny na pracovní desku, aby při zpracování měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 150 °.

V míse rozpusťte máslo, Ricottu, vejce a extrakt smíchejte buď ručně, nebo můžete použít mixér. Přidejte suché přísady (kokosovou mouku, Erytritol, pečící prášek a skořici (případně ořechy)) a dobře vymíchejte do jednotné směsi.

 

Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Je zbytečné formu vymazávat – pečící papír do formy tak, aby přes strany formy papír přesahoval vně, vtlačte prsty papír na dno a kopírujte dno a strany formy. Vytvoří se jakási kapsička, která krásně poslouží svému účelu. Těsto vlijte do formy a pečte na 150°C přibližně 20- 30 minut (v závislosti na velikosti dortové formy a výkonu trouby).

 

Podávejte zasypané skořicí a dozdobené vyšlehanou šlehačkou.

 

 

Co kdyby:

 

OTÁZKA: Co kdybych zapomněl vyndat před přípravou všechny suroviny z lednice?

ODPOVĚĎ: Netruchlete – nejsme profi cukráři a jsme teprve na začátku našeho cukrářského uměníJ Není koláči konec, neboť se upeče a bude stejně tak dobrý. Nicméně suroviny v pokojové teplotě se lépe spojí a výsledkem je jemnější struktura koláče.

 

Monika

Tagy:
Komentáře