Tajemství neprůstřelné kávy

Každý příznivec low carb, tedy nízkosacharidového stravování, o ní již nejspíš slyšel. Káva s máslem a kokosovým tukem. Ale proč vlastně? V čem je její tajemství?

Je to právě kombinace tuku z másla a kokosu! Občas v různých diskuzích vidím dotazy, zda lze jeden či druhý vynechat a bezelstné odpovědi, že ano.  Pak ale nejde o neprůstřelnou kávu s jejími benefity.

A ty jsou jaké? Jde hlavně o zasycení a energii na dlouhé hodiny. Proto ji spousta lidí volí místo snídaně, pokud ráno nestíhají, nemají hlad či chuť snídat, ale potřebují stabilní energii na celé dopoledne.

Káva + kokosový tuk + máslo (nebo ghí)

Káva je jasná. Kofein a rychlá ranní vzpruha, netřeba vysvětlovat. Rychlý nástup. To je to, čím Vás neprůstřelná káva nakopne na začátku.

Kokosový tuk. Tvoří ho triglyceridy se středně dlouhým řetězcem (používá se pro ně zkratka MCT), k jejichž trávení není potřeba žluč a díky tomu jsou velmi rychlým zdrojem energie. Zjednodušeně řečeno jsou MCT tuky přes portální žílu vstřebány rovnou do jater, kde jsou přeměněny na ketony – tedy palivo. Proběhne to tak akorát rychle, aby to navázalo na povzbuzovací účinek kávy, který postupně vyprchává.

Máslo. Tady už musí nastoupit klasický proces trávení tuků – trochu lipázy už v žaludku, další v dvanáctníku, pak nastoupí žlučové kyseliny a původní maselný tuk je přeměněn na tzv. micely, které se promění na tukové kapénky a ty pak prostoupí do lymfatických kapilár a odtud pak do krve. To nějaký čas zabere, v průběhu toho máte energii z kokosového tuku. A než tělo spálí „kokosové ketony“, nastoupí mastné kyseliny z másla a Vy můžete fungovat dál.

Proto vás neprůstřelná káva zasytí na dlouhé hodiny a dodává energii od samého začátku. A proto nemůžete kokosový tuk vyměnit třeba za šlehačku 🙂

Mimochodem, dobrá káva, ideálně jen lehce pražená, je skvělým zdrojem antioxidantů!

Receptů, jak ji připravit, je plný internet.  Skvěle ji popisuje třeba Michal z Grasa.

Já osobně místo másla používám Ghí, přepuštěné máslo, tedy čistý máselný tuk. To ocení každý, kdo má problém s intolerancí kravské bílkoviny, drží Whole30 nebo některý z autoimunitních protokolů.

Miluju ČESKÉ GHÍČKO! Dominika, která firmu založila, u mě byla několikrát v Koldíně a na její práci a pozitivní náboj nedám dopustit! Do kávy (a pod vajíčka) doporučuji volit Bio Ghí – je vyrobené z mléka od kraviček, které se pásly venku na trávě (ne chudinky v kravíně, které louku nikdy nepoznaly) a je výživově mnohem hodnotnější. A to přece chceme, vyživovat a ne vykrmovat!

Přeju dopoledne plná energie!
Lukáš

Komentáře
  • Stáhněte si zdarma průvodce low carb programem HUBNU JÍDLEM

    Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí a budeme je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy. Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode nás, které se budou týkat souvisejícího tématu. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu. Zásady zpracovávání osobních údajů Hubnu jídlem
  • Rubriky
  • Nejčtenější