DEJTE SE DOKUPY ZA 182 DNÍ SE STRAVOVACÍM & MOTIVAČNÍM DENÍKEM!
VYZKOUŠEJTE NAŠI PRAVOU LOW CARB ČOKOLÁDU!

Tapioka – LC potravina vhodná či ne?

Velmi často se nás dotazujete, zda je tapioka vhodou low-carb potravinou. Mnohé zdánlivě spolehlivé „zroje“ uvádí, že tomu tak není. Tak jak to tedy je? Odpověď zní ano, tapioka je při LC vhodná:)

Jsme opravdu rádi, že o surovinách přemýšlíte. Pojďme si tedy k této něco říci.

Maniok jedlý neboli tapioka je tropická rostlina, která je původem z Jižní Ameriky – odsud se rozšířila do Afriky i Asie. Tapioka je nedílnou součástí přípravy jídel v zemích, jako je Brazílie, Indie nebo Thajsko.

Do západních kultur se tapiokové kuličky dostaly jako potravina, kterou využijí k přípravě pokrmů vegetariáni, vegani, celiatici nebo třeba vyznavači low-carb a paleo stravování.

Velmi známé jsou již dnes tapiokové perly a to díky Bubble tea, který je oblíbený převážně u mladých po celém světě (nicméně pro LC stravování nevhodný).

Maniok jedlý má dužnaté hlízy s mléčnou šťávou, která se v procesu zpracování vysouší a poté se zpracovávají buď tapiokové perly (světlé perly – vhodné pro LC nebo tmavé perly – barvené hnědým cukrem – použití Bubble Tea- nevhodné pro LC), vločky nebo mouka. Při výrobě je odstraňována látka linamarin, který by jinak mohl strávníka otrávit. Správné zpracování však jed na začátku procesu odstraní a na pulty obchodů se dostává již produkt zcela nezávadný. 

————————————————————————————–

Nezvládli jste sami zhubnout a změnit jídleníček? 

Chcete začít s low carb a bojíte se chyb?

Zkuste to s námi s naším 6-ti týdenním LC kurzem!

6 týdnů – jídelníčky a recepty – nákupní seznamy – podpora v uzavřené FC skupině & koučing

————————————————————————————–

Tapioka je sice škrobová, ale obsahuje tzv.rezistentní škrob, který naše amylázy (enzymy štěpící složité sacharidy na jednoduché cukry) neumí naštěpit. Nijak se tedy nevstřebává a nemá vliv na hladinu glykemie (glukozy) v krvi. Studie dokonce ukazují pozitivní vliv na glykemii, pokud se tapioka přidává do sacharidových jídel (zpomaluje vstřebávání cukrů), ale to se nás netýká.

Další pozitivum je, že rezistentní škoby jsou skvělou potravou pro náš mikrobiom, od kterého se pak odvíjí i naše zdraví.

LC seznamů existuje mnoho, jak v ČR tak celosvětově a je v nich mnoho rozporů… záleží na přístupu autora, zda řeší jen množství sacharidů nebo i další aspekty surovin a tím i jejich vliv na zdraví…

Tapioku tedy můžete využít jak ve formě mouky, vloček nebo perel a do svých LC jídleníčků tedy zařadit:)

Komentáře