Tukem ke zdraví

V minulém čísle jsme si řekli něco málo o cukru a jeho negativním  dopadu na naše zdraví. Poznali jsme inzulinovou a leptinovou intoleranci a na ně navazující civilizační onemocnění, známé jako Metabolický syndrom, tvořící začarovaný kruh. Nyní se podíváme na tuk.

Ještě před tím mám pro vás jednoduchou otázku: Kdy jste se naposledy cítili po jídle svěží, plni energie, chuti tvořit a něco dělat? Asi tuším Vaši odpověď. Většina lidí se po jídle cítí ospalá, unavená, bez chuti do práce a neschopní přemýšlet.

Není to paradox? Vždyť proto jíme! Abychom tělu dodali energii k fyzické a mentální činnosti.

Tak co je špatně? Většinou víc přemýšlíme o kvalitě benzínu a typu motorového oleje, který nalejeme do svého auta, než nad tím, co strčíme do pusy a sníme.

ŘEŠENÍM JE Nahradit sacharidy a cukry kvalitním tukem (palivo) a bílkovinami (stavební hmota)!

Tuky jsou skvělým koncentrovaným zdrojem energie a nemají v podstatě žádný vliv na hladinu inzulínu. A díky tomu zasytí na velmi dlouhou dobu. A navíc poskytují chuťové uspokojení. Ne nadarmo většina kuchařů říká, že tuk je nositelem chutí.

Pokud vysadíte z potravy sacharidy a cukry, tělo se velmi rychle naučí využívat jako zdroj energie tuk. A ano, i ten uložený kolem vašeho pasu.

Bavíme se ovšem o kvalitních tucích, které byste měli v potravě přijímat a na kterých by měl být postavený Váš jídelníček:

V první řadě jde o takzvané Mononenasycené tuky (MUFA),které najdete v Avokádu, Avokádovém oleji, v Olivách a Olivovém oleji. Dále třeba v lískových oříškách.

Používat olivový olej není nic složitého. Dát si k snídani vejce a k nim půlku avokáda stejně tak. Navíc mají příznivý vliv na hladinu inzulínu a krevního tuku. A některé jejich složky působí protizánětlivě

Tím ale kvalitní tuky nekončí. Ještě jsou i další, prospěšné kategorie:

Živočišné tuky. Dobrými zdroji živočišných tuků jsou Přepuštěné máslo (Ghí), Kachní a Vepřové sádlo (ano, opravdu) a Hovězí lůj.

Obsahují nasycené mastné kyseliny (SFA), ovšem v množství menším, než si většina lidí myslí.. Ano ty, proti kterým léta zbrojili a zbrojí lékaři. JENŽE, nic není tak černobílé. Problémem je kyselina palmitová, kterou tyto tuky obsahují (obsažena je tak ve vajíčkách).  Jenže obsahují i další tuky a látky, které před jejími učinky chrání. Při konzumaci opravdivého jídla  (maso a vejce) tedy nebezpečí nehrozí. POKUD JE OVŠEM NEKOMBINUJETE SE SACHARIDY A CUKRY (protože nadbytek cukrů játra přemění právě na kyselinu palmitovou a následně na triglyceridy a ozdobu kolem pasu.) Pokud ovšem budete tyto tuky konzumovat v rámci poctivého jídla, bez obsahu sacharidů, využije je tělo jako zdroj energie.

Takže sádlo na smažení masa ANO, ale chleba namazaný sádlem NE!

Další kategorií jsou takzvané MCT tuky, neboli triglyceridy se středně dlouhým řetězcem. Tyto tuky se velmi rychle zpracovávají a tělo je tak využije jako rychlý zdroj energie a neuloží je do tukových zásob. Navíc mají pozitivnívliv na hladinu cholesterolu a glukózy a tím i na stav kardiovaskulárního systému.

A ještě jeden bonus, který poskytují – jejich trávení nevyžaduje žluč! Jsou tak skvělým zdroje energie pro všechny žlučníkáře a nemocné s játry.

A konečně, kde je najdeme? V kokosu. Tedy v kokosovém oleji, v kokosovém másle, v kokosovém konzervovaném mléce a v dužině či sušených vločkách).

Na kokosovém oleji můžete smažit, připravovat vajíčka, přidávat ho do jídel, ale třeba také do kávy (místo mléka, nebo používat kokosové mléko),

Poslední kategorií jsou polynenasycené mastné kyseliny, neboli PUFA.

S těmi je to trochu složitější a nejvíce záleží na jejich poměru.

Umí být prospěšné – například Omega -3 působí protizánětlivě a mají velmi pozitivní vliv na kardiovaskulární, nervový a  imunitní systém

Ale některé naopak podporují zánět –  jako nadbytek Omega-6 mastných kyselin.

Nebudu vás trápit. V zásadě vyloučíme všechny oleje ze semen (slunečnicový, lněný, dýňový), a stejně tak vyloučíme uzobávání těchto semínek u televize.

Ztužené tuky a margaríny mezi zdravé tuky neřadíme. NAOPAK. Jsou to právě ony, kdo mají (spolu s oleji ze semen) největší vliv na hladinu LDL (tedy toho zlého) cholesterolu. A to přesto, že na krabičce hlásají „prosívá vašemu srdci“!

Jak vidíte, stará rovnice o tuku a jeho negativním vlivu na zdraví už dávno neplatí! Jak vše uvést do praxe si povíme někdy příště.

Lukáš Bulín

Nová Regena 6/2017

Komentáře
  • Stáhněte si zdarma průvodce low carb programem HUBNU JÍDLEM

    Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí a budeme je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy. Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode nás, které se budou týkat souvisejícího tématu. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu. Zásady zpracovávání osobních údajů Hubnu jídlem
  • Rubriky
  • Nejčtenější