Levná a snadná metoda kvašené zeleniny – fermentace – je přirozeným procesem tvorby bakterií mléčného kvašení, které při tomto procesu samovolně vznikají. Po pravdě je takto zkvašená zelenina nazývána elixírem zdraví, neboť ve střevě vytváří a udržuje zdravý mikrobiom – a jak víme, ve střevu se tvoří až 80% naší imunity! Kvašená zelenina je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, enzymů, prebiotik a probiotik, pomáhá vylučovat z těla toxiny, zvyšuje imunitu, odstraňuje únavu a snižuje vysoký tlak.
Zkvasit se dá opravdu jakákoli zelenina, nejvhodnější jsou ale tvrdší druhy:
ředkvičky, kedlubny, mrkev, zelí, červená řepa, cibule, květák, brokolice,… V současnosti se kvašená zelenina nazývá i pickles (podle anglického originálu).
Pusťte se do toho:
na 1 kg zeleniny – 15 g mořské soli + trochu kmínu (nebo kopr, rozmarýn, nastrouhaný křen, bobkový list, nové koření..)
skleněná nebo keramická nádoba (stačí i 4L skleněná sklenice s víčkem)
Poznámka: všechny nádoby před použitím ke kvašení vysterilizujte (např. vřelou vodou), aby zeleninu nenapadly i bakterie jiné, než bakterie mléčného kvašení. Jiné bakterie nechcemeJ
Kvašenou zeleninu si přidávejte k jídlu nejlépe denně.
Monika & Lukáš