DEJTE SE DOKUPY ZA 182 DNÍ SE STRAVOVACÍM & MOTIVAČNÍM DENÍKEM!
VYZKOUŠEJTE NAŠI PRAVOU LOW CARB ČOKOLÁDU!

Čokoláda a její vliv na organismus

Čokoláda není jen lahodnou pochoutkou, ale také nositelem mnoha přínosů pro naše fyzické i psychické zdraví a pohodu. Když si přečtete, jak může být kvalitní čokoláda prospěšná vašemu organismu, už si nikdy nebudete žádný čtvereček vyčítat.

Je však důležité si vybírat čokoládu kvalitní. Tu, která je bez přidaných látek (zejména emulgátorů, rostlinných tuků), je doslazovaná přírodním cukrem a s obsahem kakaa alespoň 70 %. Platí pravidlo, že vyhledáváme takové složení potravin, kde je použito pár surovin – napoví vám etiketa: když musíte číst nekonečné řádky slov, kterým nerozumíte, pak je to čokoláda (nebo jakákoli jiná potravina), kterou do svého těla dávat nechcete. Kvalitní čokoládu poznáme podle složení, které by mělo být v pořadí: kakaová hmota, kakaové máslo, přírodní cukr, dále může být doplněna surovinami jako jsou ořechy, vanilka, pomerančová kůra, případně sušeným mlékem, pokud se jedná o čokolády mléčné. 

Protože víme, že může být složité se ve složeních vyznat, vytvořili jsme, ve spolupráci s Čokoládovnou Janek vlastní lowcarb čokoládu, která je ručně vyráběná z těch nejkvalitnějších kakaových bobů a obohacena přírodním cukrem xylitolem. Je tak ideální volbou nejen pro ty, kteří dodržují nízkosacharidovou stravu, ale také pro diabetiky a obecně všechny, komu záleží na kvalitě potravin a milují čokoládu (kdo by také nemiloval). Pravou čokoládu můžete ochutnat ve všech variantách zde: https://hubnujidlem.cz/low-carb-cokolada/.  

Zlepšení kognitivních funkcí 

Mezi hlavní přínosy čokolády, na které se studie zaměřují, je zlepšení kognitivních funkcí, paměti a soustředění. Čokoláda poskytuje ochranu před poklesem mozkových funkcí, ať už vlivem vyčerpání, nekvalitního spánku nebo stárnutí. Prospěšné látky z čokolády a jejich metabolity pronikají do mozkových center paměti, podporují zdraví nervových buněk a tvorbu nových mozkových spojení. Studie ukázala, že denní konzumace vysokoprocentního kakaa zlepšila myšlení u starších dospělých s mírným kognitivním poškozením. 

Antioxidanty a protizánětlivé účinky

Věděli jste, že žádná jiná potravina neobsahuje tolik hořčíku jako čisté kakao? Čokoláda je bohatá na významné antioxidanty, které chrání naše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Tyto látky pomáhají chránit tkáně, předcházet předčasnému stárnutí a ovlivňovat metabolické dráhy působící proti zánětu. Polyfenoly obsažené v čokoládě podporují rozšiřování cév a působí preventivně vůči kardiovaskulárním onemocněním. Kromě antioxidantů nalezneme v kakau i velké množství minerálních látek jako je hořčík, zinek, draslík, vápník, měď nebo železo, které jsou nezbytné pro správnou funkci svalů, nervů, srdce a cév. 

Zdravá rovnováha krevních tuků

Konzumace kvalitního kakaa příznivě ovlivňuje také rovnováhu krevních tuků tím, že zvyšuje hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu a snižuje hladiny „špatného“ LDL cholesterolu, což je klíčové pro prevenci poškození cév a rozvoje zánětů. Podporuje také zvýšení hladiny hormonu adiponektinu, který má pozitivní vliv na snížení inzulínové rezistence a prevenci cukrovky.

Vliv na střevní mikrobiom

Kromě výše uvedeného čokoláda příznivě ovlivňuje střevní mikrobiom, což má zásadní vliv na celkové zdraví. Obsahuje látky, které podporují růst prospěšných bakterií, jako jsou bifidobakterie a laktobacily snižující množství škodlivých patogenů ve střevech. Tím zlepšuje trávení, imunitu a vstřebávání živin z potravy.

Pomocník při hubnutí

Zatímco se mnoho lidí obává, že čokoláda přispívá k přibírání na váze, studie naznačují opak. Hořká čokoláda přináší chuťové uspokojení a snižuje hladinu hormonů, které zvyšují apetit k dalšímu jídlu. 

Psychické zdraví

Kakaové boby mají pozitivní vliv také na naši náladu, díky látkám podporující tvorbu endorfinů přispívá ke snížení stresu, zvyšuje naše soustředění a libido, eliminuje stavy úzkostí a pomáhá v boji proti depresím. 

Na co dát pozor

Je však důležité si uvědomit, že i přesto, že čokoláda může mít spoustu prospěšných účinků, je stále energeticky velmi výživnou potravinou a měla by být konzumována s mírou. Pokud si dopřáváte kvalitní čokoládu jako součást vyvážené stravy a zdravého životního stylu, můžete z ní těžit maximum pro zdravé tělo a mysl. 

Komentáře