Dejte si ráno jogurt se lžící chia, lněného semínka a jakýchkoli ostatních oříšků (nejlépe v jogurtu pěkně odležené přes noc) nebo denně 2-3 lžíce lněného oleje smíchaného s jogurtem (nebo tvarohem) a 1 lžící podrcených (namletých) lněných semínek:) Uvidíte, uleví se vám:)
Proč je lněné semínko takový zázrak?
Ať už len hnědý (má více oříškovou chuť) nebo len zlatý (chuť lehce s máslovým podtextem) – oba mají obdobné výživové hodnoty. Jsou opravdu dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, hořčíku, železa, vápníku, vlákniny, bílkovin, kyseliny listové a vitamínů B1, B6. Pokud konzumujete lněné semínko celé, je nutné jej dobře rozkousat, nebo před použitím lehce namlít, nadrtit -> jinak je z těla vyloučeno vcelku a žádná z jeho živin se do organismu nedostane.
Nezvládli jste novoroční předsevzetí a nezhubli?
Chcete začít s low carb a bojíte se chyb?
Zkuste to s naším low-carb 6-ti týdenním kurzem! https://hubnujidlem.cz/kurz-hubnu-jidlem/
6 týdnů – jídelníčky a recepty – nákupní seznamy – podpora ostatních
10 g lněného semínka obsahuje 2,3 gramy vlákniny, což je více než 10 % doporučené denní dávky. Lněná semínka obsahují oba typy vlákniny – rozpustnou (pomáhá např. k normalizaci hladiny cholesterolu v krvi) i nerozpustnou, (působí preventivně proti zácpě vzniku hemeroidů a jedná se o zdroj potravy pro střevní mikrobiom). A to je přesně důvodem úlevy při zácpě.
Vysoké množství obsažené vlákniny ve spojitosti s podílem kyseliny alfa linolenové mají za následek snižování hladiny „škodlivého“ (LDL) cholesterolu a naopak zvýšení hladiny cholesterolu „dobrého“ (HDL), který je důležitý pro správnou funkci jater.
Lněné semínko použijte jako posyp salátů, složku kaší, součást domácího semínkového LC chleba https://hubnujidlem.cz/nejlepsi-seminkovy-low-carb-chleba/ nebo si udělejte domácí granolu – recept níže:)
Domácí ořechová granola:
Větší ořechy nasekejte nahrubo a smíchejte je dohromady se všemi semínky. Kokosový olej rozpusťte a promíchejte se skořicí. Směs ořechů a semínek promíchejte s kokosovým olejem tak, aby byly všechny kousky ořechů pokryté kokosovým olejem. Pečte v předehřáté troubě na 170°C na 15-20 minut – několikrát v průběhu pečení směs oříšků promíchejte, ať je granola rovnoměrně křupavá.