DEJTE SE DOKUPY ZA 182 DNÍ SE STRAVOVACÍM & MOTIVAČNÍM DENÍKEM!
VYZKOUŠEJTE NAŠI PRAVOU LOW CARB ČOKOLÁDU!

Bojíte se jíst tak moc tuku?

Mnozí z vás se mylně domnívají, že vynecháním tuků při lowcarb bude vaše strava ještě zdravější. To je velká chyba.

Většina lidí získává kalorie potřebné pro fungování organismu ze sacharidů ve stravě – zejména z cukrů a obilovin. Pokud chcete ozdravit organismus a redukovat své nadbytečné tukové zásoby, a tedy odstraníte cukry a obiloviny ze svého jídelníčku, je nutné zdroj energie nahradit něčím jiným -> pro kompenzaci tedy přidejte kvalitní tuky a bílkoviny.

Pokud tak neučiníte, může to vést k hladu a nedostatečné výživě.

Neexistuje žádný vědecký důvod, proč se tuků bát – pokud se vyhýbáte trans-tukům a místo nich si vybíráte ty zdravé, jako jsou mononenasycené, omega-3 tuky a kvalitní živočišné tuky (olivový olej, máslo, ghee, sádlo, avokádo, olivy, kokos a kokosový olej, tučné ryby, omezeně ořechy, tučné maso nejlépe v bio kvalitě a mléčné výrobky).

Tuky jsou skvělým koncentrovaným zdrojem energie a nemají v podstatě žádný vliv na hladinu inzulínu. A díky tomu zasytí na velmi dlouhou dobu. A navíc poskytují chuťové uspokojení. Ne nadarmo většina kuchařů říká, že tuk je nositelem chutí.

Pokud vysadíte z potravy sacharidy a cukry, tělo se velmi rychle naučí využívat jako zdroj energie tuk. A ano, i ten uložený kolem vašeho pasu.

Ztužené tuky a margaríny mezi zdravé tuky neřadíme. NAOPAK. Jsou to právě ony, kdo mají (spolu s oleji ze semen) největší vliv na hladinu LDL (tedy toho zlého) cholesterolu. A to přesto, že na krabičce hlásají „prosívá vašemu srdci“!

Více o tucích a jeho benefitech se dočtete v článku Lukáše Bulína z časopisu REGENA zde: https://hubnujidlem.cz/tukem-ke-zdravi/

Monika & Lukáš

Komentáře