DEJTE SE DOKUPY ZA 182 DNÍ SE STRAVOVACÍM & MOTIVAČNÍM DENÍKEM!
VYZKOUŠEJTE NAŠI PRAVOU LOW CARB ČOKOLÁDU!

Borůvky – modré zlato z lesa

Malé bobulky brusnice borůvky doporučované při low carb stravování jako vhodný typ bobulovin mohou působit nenápadně a nudně oproti atraktivnímu exotickému ovoci, nicméně skrývá se v nich výjimečná schopnost prospívat lidskému zdraví – není ale borůvka jako borůvka.

Přestože borůvky importované z amerického kontinentu získávají na popularitě, nejsou tak výživově bohaté jako menší borůvky vyskytující se v evropských lesích. Evropské borůvky obsahují například nepoměrně víc antokyanů, které propůjčí jejich šťávě výraznou barvu, kdežto zámořské borůvky jsou uvnitř žluté.

Ačkoli tedy vše, co bude řečeno, platí pro borůvky obecně, přesnějšími údaji se zaměříme na borůvky naše. Mimo plodů lze využít i borůvčí, na kterém samotné bobulky rostou – z něho můžete vyrobit nálev obsahující třísloviny, který se používá jako podpora léčby v lehčích případech cukrovky, při průjmech a žaludečních obtížích a dokonce i při zánětech močových cest, protože listy borůvky mají protizánětlivý účinek a působí lehce močopudně & zevně lze výluh z nich použít při různých kožních problémech například při lupénce.

V bobulích se skrývá největší léčivé bohatství, jsou velice dobrým zdrojem antioxidantů obsahují bioflavonidy a antokyany, třísloviny a velké množství vitamínů minerálů mikroživin a makroživin – provitamín A, vitamín C vitamíny skupiny B, hořčík, mangan, zinek, měď, železo, draslík, chrom, ovocné cukry a tuky.

Průjem a močové cesty

Stejně jako listy i plody borůvky obsahují třísloviny, které z nich dělají užitečného pomocníka při různých žaludečních obtížích. Jejich konzumace ztužuje stolici, takže se doporučují při průjmech. Zvyšují obsah moči, tím pomáhají zbavit se vody zadržované v těle a rychleji se tak vyloučí z těla i toxiny. Když vezmeme v úvahu a antiseptické účinky borůvek, je vhodné jejich konzumací podpořit léčbu zánětu močových cest.

 

Chcete začít s low carb a bojíte se chyb?

Zkuste to s naším low-carb 6-ti týdenním kurzem! https://hubnujidlem.cz/kurz-hubnu-jidlem/

6 týdnů online kurz – jídelníčky a recepty – nákupní seznamy – podpora ostatních


Stárnutí a rakovina

Borůvky jsou nesmírně bohaté na antioxidanty, tedy látky které nás chrání proti ničivým účinkům volných radikálů vyskytujících se v organismu a zpomalují tím celkový proces stárnutí našich buněk a také zabraňují vzniku některých druhů rakoviny.

Cévy a srdce

Jedním z nejvýznamnějších přínosů borůvek je celkový blahodárný vliv při prevenci cévních onemocnění a srdečního infarktu. Zvyšují pružnost cév, snižují hladinu cholesterolu a samozřejmě tělu prospívá i vysoký obsah vitamínů a minerálů.

Neurologické zdraví a tvorba dopaminu

Zdá se, že borůvky prokazují schopnost zabránit anebo alespoň zpomalit kognitivní degeneraci. Zabraňují ztrátě paměti ve vyšším věku a údajně by mohly hrát roli v prevenci stařecké demence a Alzheimerovy choroby. Podporují tvorbu dopaminu což je látka, která způsobuje pocit štěstí. Mohou pomoci i všem, kteří trpí stresem – zkrátka celkově zlepšují nejen naše tělesné zdraví, ale i duševní pohodu.

Imunita a desinfekce

Díky velkému obsahu vitamínů a dalších látek podporují borůvky činnost imunitního systému. Údajně by měly působit také proti bakteriálním onemocněním, některým virovým infekcím a měly by mít protizánětlivé účinky a také dezinfikovat tělo. Celkově obranyschopnost těla posílí.

Borůvky v kosmetice

Také kosmetický průmysl dokáže účinky borůvek využít ve svůj prospěch. Borůvky obsahují tím víc živin čím severněji rostou. V kosmetice tedy vídáme zastoupení především severských borůvek a dalších bobulí například pocházejících z Finsk. Využívají se v přípravcích na pleť i vlasy mají zabraňovat známkám stárnutí pokožky a předčasnému šednutí vlasů, chrání před UV zářením a urychlují hojení

Borůvky jsou zmiňovány ve všech seznamech potravin příznivých pro naše zdraví a jak je vidět není divu. To vše platí ale pouze pro plně zralé borůvky pokud možno z nějakého dobrého zdroje.  Chcete-li si je sami nasbírat, nejvhodnější čas se naskýtá od června do srpna a na horách ještě v září. 

Díky nižšímu obsahu sacharidů (článek o vhodném ovoci a zelenině při LC zde: https://hubnujidlem.cz/obsah-sacharidu-ve-vybranem-ovoci-a-zelenine/) je jejich konzumace v malém množství několikrát v týdnu vpořádku.

Pěkné dny přejí,

Monika & Lukáš

zdroj:www.zdravezdravi.cz

Komentáře