15.1. 2019

Kdo jsme? Monika, těší mě!

Jsem matkou dvou chlapců, manželkou velkého gurmána, překladatelkou knih, cestovatelkou a energie a lehkost, kterou mi low carb stravování dodává, je opravdu ohromující. Jsem denně naplno časově vytížená, přesto jsem se vždy snažila starat se o sebe a všechny kolem sebe co nejlépe a samozřejmě vařit co nejzdravěji. Nicméně životní styl, jaký je s mojí prací...

13.1. 2019

Sledujte Pepu! Týden 2

Pepa se s námi pustil na cestu za svým zdravějším já a rozhodl se o tom průběžne reportovat.   A jak se cítí po dvou týdnech? S programem jsem začal o týden dříve, než ostatní, začal jsem v sobotu 29. 12. v rámci dohody o sdílení mého příběhu na blogu. 5. den jsem byl nafoukly...

12.1. 2019

Záchranná příloha – zeleninové nudle

Asi to známe všichni. V receptu se na nás směje hezky vypadající příloha, ale naše chuť se s ní patlat je na bodu mrazu. Nebo máte plátek masa či kus pečeného kuřete a přemýšlíte, co k němu. I to se může stát a má to několik řešení: Dejte si jídlo bez přílohy, pokud vás opravdu zasytí. Nakrájejte si...

7.1. 2019

Ricotta-skořicový koláč

To, že jíme nízkosacharidově, bez přidaných a skrytých cukrů, ještě neznamená, že si občas nemůžeme udělat nějaký dezert! Pokud jste v low carb nováčci, zkuste vydržet bez náhražek dezertů a sladkostí několik prvních týdnů, ať toho cukrového démona neživíte.   Tahle mňamka je třešničkou na dortu každého menu a nemusíte se za ni stydět ani...

1.1. 2019

Sledujte Pepu! Týden 0

Pepa je 37letý šéfkuchař. Dlouhé roky provozoval vlastní hospůdku, dokonce se s ní objevil ve dvou dílech Polhreichova Ano, šéfe! (hvězdu nakonec získal). V rámci záchrany sama-sebe se restaurace nakonec vzdal a nyní šéfuje kuchyni školní jídelny a provozuje malou sportovní hospůdku s letním grilovacím koutem. I tak se mu podařilo projíst se k 127,5 kilům a 131 centimetrům...

26.12. 2018

Nejlepší low carb chleba!

Mnoho začínajících s lowcarb stravováním si nedovede představit život bez chleba. Nejsem zastáncem náhražek, ale tenhle cibulový chléb je fakt pecka! Během našich low carb pobytů to byl vždycky nejžádanější recept od všech. A tak ho pouštím do světa. Cibulový low carb chléb Suroviny: Dvě cibule Lžíce přepuštěného másla Lžíce balzamikového octa 100 g mletého lněného...

23.12. 2018

Zázvor na nachlazení – ano či ne?

Zimní období nám kromě radovánek na sněhu přináší také mnohá úskalí v podobě prochladnutí, chřipek a často i angín. Existuje mnoho přírodních či alternativních postupů, jak si s nimi poradit. Rád bych se zaměřil na ty sice známé, ale mnohdy špatně používané. Jedním z nich je zázvor. Pojďme se na akutní nemoc podívat z pohledu...

19.12. 2018

Tajemství neprůstřelné kávy

Každý příznivec low carb, tedy nízkosacharidového stravování, o ní již nejspíš slyšel. Káva s máslem a kokosovým tukem. Ale proč vlastně? V čem je její tajemství? Je to právě kombinace tuku z másla a kokosu! Občas v různých diskuzích vidím dotazy, zda lze jeden či druhý vynechat a bezelstné odpovědi, že ano.  Pak ale nejde o neprůstřelnou kávu s jejími...

18.12. 2018

Přerušovaný půst

Jednoduché věci bývají často těmi nejfunkčnějšími. Jako třeba přerušovaný půst. Je velmi mocným nástrojem na cestě k lepšímu zdraví i k úpravě váhy. A otvírá nám další rozměr stravování, ve kterém záleží nejen na tom, co jíte, ale také kdy to jíte. Jak napovídá už název, půjde o půst přerušovaný jídlem. Zní to možná až děsivě, ale...

11.7. 2017

Pravda o cukru

Naše “moderní” civilizace dosáhla za posledních sto let neuvěřitelného pokroku. Lze to vidět porovnáním třeba automobilového a telekomunikačního průmyslu, letecké dopravy a samozřejmě také stavem medicíny a  zdravotnictví. Medicínou a zdravotnictvím ale nemyslím stav zdraví. To je totiž také velmi zajímavé srovnání. Narazil jsem na něj na přednášce profesora Michálka o možnostech buněčné terapie. A...